Жегите в Европа и други части на света доведоха до

...
Жегите в Европа и други части на света доведоха до
Коментари Харесай

Опасни горещини по света: 53.9° достигна температурата в Долината на смъртта в Калифорния

Жегите в Европа и други елементи на света доведоха до възстановяване на редица температурни върхове. Средно 40° посочваха термометрите в няколко европейски столици през днешния ден.

България

У нас в късния следобяд беше регистрирана оптималната температура от 40.5° на сянка в Русе, което е връх за тази дата в града.

Съединени американски щати

Най-горещата точка от света през днешния ден беше Долината на гибелта в Калифорния, където бяха регистрирани 53.9°. Градусите върху термометъра стремглаво се покачваха с всеки идващ час. Туристи не пропущат да се снимат за спомен, само че до момента в който едни се вълнуват от температурния връх, други осъзнават, че климатичните промени могат да имат пагубни последици.

" Много е притеснително, тъй като в случай че климатичните промени не спрат е допустимо след няколко десетилетия въобще да не съществуваме ", сподели Енцо, екскурзиант от Бразилия.

Китай

Другата най-гореща точка от света беше китайската провинция Синдзян, където мериха рекордните за страната 52.2°.

Гърция

Въпреки възбраните за достъп на туристи до Националните паркове, на няколко места в Гърция пламнаха огромни горски пожари. Огнена буря е обхванала гориста околност на 38 км. от Атина. Евакуирани са жителите на едно село, както и монасите от локален манастир.

Турция

Втори ден не престават да бушуват пожари в прилежаща Турция.

Испания

Тежка остава ситуацията на канарския остров Ла Палма, където огнената буря е унищожила близо 5000 хектара досега. В Испания тази седмица се чакат температури сред 38° и 44°, в действие е оранжев код.

Италия

Трети ден е в действие аленият код за рискови горещини в 16 италиански града. Очаква се на остров Сардиния да се доближат рекордните 48° - най-високата температура измервана в Европа. Въпреки 40-те градуса в Рим, потокът от туристи не секва. Мнозина потърсиха хладина във фонтаните пред Испанските стъпала.

" Много е горещо през днешния ден. Търсим вода - каквато и да е, единствено и единствено да се разхладим ", сподели Хесус Гонзалес, екскурзиант от Испания.

" Ние сме млади и здрави и ще се оправим с жегите. Но пием доста вода, а когато можем стоим на климатик ", означи Карстин, туристка от Норвегия.

Възрастните хора и децата, обаче, са призовани да не излизат по време на най-големите горещини. От Световната метеорологична организация предизвестяват, че горещата вълна евентуално ще продължи най-малко до август.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР