Jarbo, легендарната вокалистка на Swans, и италианското дарк-нойз дуо Father

...
Jarbo, легендарната вокалистка на Swans, и италианското дарк-нойз дуо Father
Коментари Харесай

Jarbo & Father Murphy за първи път на сцената на радиофестивала Аларма Пънк Джаз“ на БНР на 24 април


Jarbo, именитата вокалистка на Swans, и италианското дарк-нойз дуо Father Murphy ще излязат за първи път на сцената на радиофестивала „ Аларма Пънк Джаз “ на БНР на 24 април, вторник, от 20.00 ч. в Първо студио на Националното радио. Радиофестивалът на БНР за нова и авангардна музика още веднъж ще показа и български актьор – това е Shrine, с чието осъществяване ще стартира концертът.

Джарбо Ла Сал Деверо (Jarboe) e една от най-енигматичните фигури в американския авангард от края на ХХ и началото на ХХI век. Тя е вокалистка на Swans и единствен непрекъснат член на групата, с изключение на Майкъл Джира, до разпадането на класическия им състав през 1997 година и с продължение през 2012 година като посетител в албума The Seer. Съвместните й планове с Neurosis, Джъстин К. Бродрик, Хелън Мъни и други извеждат изкуството на колаборацията на едно напълно ново равнище. В музиката й гласовите, наративните, поетичните и инструменталните опити доближават равнище, на което пост-пънк, авангард, джаз, готик, дуум, фолк рок, нойз рок, дарк уейв, ню уейв и ноу уейв дотолкоз са станали едно, че вършат несъстоятелно говоренето за жанрове.

По пътя на колаборацията Джарбо среща и италианското дарк-нойз дуо Father Murphy (Фреди Мърфи – китари, електроника, гласове, и Чиара Лий – ударни, гласове, клавири), с които през есента на 2017 година издава късометражния албум Jarboe & Father Murphy и потегля на актуалното пролетно турне. Самите основатели на Father Murphy, които показват измежду въздействията си международни величия като Suicide, Joy Division, Арво Пярт, Xiu Xiu, Sun O))), Лидия Ланч и, несъмнено, Swans, дефинират музиката на дуото като „ звука на католическото възприятие за виновност “. Точно четири дни преди концерта в София ще излезе и новият (и разгласен като финален) албум на дуото “Rising. A Requiem For Father Murphy ”. Дали този край на дуото, деляло през годините една сцена с групи като Deerhoof, Dirty Beaches, Xiu Xiu и MXLX, е същински или привиден, ще покаже времето. Световната преса обаче е безапелационна за албума: съгласно The Guardian той е „ аутсайдерски оперен ад, който приканва в мозъка ни виденията на Кормак МакКарти “, а съгласно San Francisco Weekly изпълнителите са „ като пънкари, които скрито са изучавали класическа музика “.

Българският актьор, който ще открие вечерта за Джарбо и Father Murphy, също е основен. Tова е Shrine, който за първи път беше показан в " Аларма Пънк Джаз " още през 2014 година като откриващ актьор за канадския авангардист Ейдън Бейкър. Shrine още веднъж излиза на сцената на радиофестивала на БНР безусловно седмици, откакто към този момент класическият му албум Harmony, Bliss, Rust беше преиздаден от Amek.

На 24 април, вторник, вратите на Първо студио на БНР ще отворят в 20:00 ч. Началото е в 20:30 с Shrine, а Джарбо и Father Murphy излизат на сцената тъкмо в 21.15 ч.

Билети в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна на цена от 20 лева до 20 ч. на 20 април. След това до събитието цената на билетите ще е 24 лева, а на място преди концерта цената на билетите ще бъде 25 лева. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР