Жандармерията е по улиците. Роднини ровят в развалините там, където

...
Жандармерията е по улиците. Роднини ровят в развалините там, където
Коментари Харесай

"Ние знаем най-добре"? За Ердоган следващите дни може да са решаващи

Жандармерията е по улиците. Роднини ровят в руините там, където няма спасители; някои биват спирани от полицията. Жителите без домове не знаят къде ще отидат: над 365 хиляди здания са развалени след земетресението с магнитуд 7.8 по Рихтер, над 112 хиляди или са се срутили, или са необитаеми. За оживелите се построяват цели палаткови градове.

Звучи ли познато? Така наподобява опустошителното земетресение в Турция, в галерията на " Дейли сабах ", само че не през 2022, а през 1999 година

Тогава 17 хиляди души умират след труса в Измит, на 90 км от Истанбул. И тогава шокът повдига въпроса за качеството на строителството. Две години по-късно Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на Реджеп Тайип Ердоган идва на власт.

Земетресението от началото на века не изчерпва листата с проблеми в страната, които доведоха Ердоган на власт, въпреки реакцията на страната да способства. Две десетилетия по-късно, когато той е президент, а изборите (вероятно) са след три месеца, новото злополучие - лишило живота на над 33 хиляди души в Турция и Сирия - обаче е тежко тестване и за страната, и за дългогодишния ѝ водач.

Той ще би трябвало да потвърди, че може да се оправи и с този проблем на турците. Ако се съди по първите реакции, задачата ще е доста сложна.

Политика през цялото време

Към средата на седмицата Ердоган към момента действаше с разбирането, че изборите в Турция си остават на 14 май - след 3 месеца - без значение от земетресенията, организация " Блумбърг ", като цитира осведомени с проектите му събеседници.

Някои наблюдаващи ( Селим Кору от турската неправителствена организация TEPAV) въпреки всичко чакат отсрочване на вота. Ако датата остане 14 май - решението би трябвало да се вземе до седмици - вотът ще се състои седмица откакто изтече изключителното състояние, оповестено за 90 дни в засегнатите 10 провинции.

Как ще подходи Ердоган към тези провинции е значимо - в Кахраманмараш, Газиантеп, Адъяман и други наранени жителите поддържаха главно ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на парламентарните избори през 2018 година и персонално Ердоган - на президентските. През 2019 година обаче градове като Адана минаха в ръцете на опозицията на локалните избори, в които ПСР изгуби контрола над множеството огромни градове. Провинциите Адана и Газиантеп по това време бяха измежду десетте най-богати в Турция; през днешния ден, след труса, бъдещето им е незнайно.

В Кахраманмараш вотът остава трайно в поддръжка на ПСР и Ердоган посети този регионален център (междувременно " Туитър ", постоянно отдушник на гнева против политики в Турция, се оказа блокиран).

 Адана
Адана

Обеща да възвърне домовете на засегнатите до една година (макар че таман бързото строителство съгласно някои специалисти частично изяснява високата смъртност).

Политиката се намеси още в избора на събеседници. Ердоган прикани хората да не имат вяра на " провокатори ", заплашващи " единството ". Опозицията заяви, че той не се обадил на кметовете на тези градове, които тя завоюва през 2019 година Делегация на несвързани с властта политици, измежду които кметът на Истанбул (и евентуален противник на Ердоган) Екрем Имамоглу, дойде в Хатай, само че упрекна управляващите, че нейни членове не са били позволени до срещи за обмисляне на реакцията. Лидерът на главната опозиционна мощ, Републиканската национална партия (РНП), засегнатите региони през миналите дни, а по-късно във видеообръщение сподели, че след бедствието е необходим напълно нов ред: " Смяната на властта не е задоволителна. "

Може и да не е задоволително

Всяка крачка на Ердоган, държавното управление му и целия държавен уред ще бъде следена под лупа: паралелно с отчаянието по улиците на засегнатите градове се усили и гневът. Сигнали за това напрежение.

Броят на участващите в избавителни и филантропични интервенции се усили 10 пъти за седмица (141 хиляди по данни от събота). Към тях би трябвало да се прибавят и 25 хиляди военни. Търсят се краткотрайни решения за над 1 млн. души без дом, над 100 хиляди получиха помощ в лечебни заведения. За " Файненшъл таймс " Емре Пекер, шеф за Европа в мозъчния концерн Eurasia Group, споделя, че положителната първична реакция на земетресението - поради огромните на засегнатите региони с размерите на България - може да помогне на президента на изборите, в случай че този метод се резервира. Има и други оценки: Селим Кору да вземем за пример отбелязва, че " хората са нещастни, а когато са нещастни, нормално гласоподават за смяна ".

Гневът в същото време се усещаше още в първите дни, преди власт и съпротива да покажат първите признаци на политизиране: близки на затрупаните по отломки в някои градове обясняваха над ден след нещастието, че при тях спасители даже не са дошли, в някои случаи с дни нямало задоволително положително съоръжение, нито храна за оцелелите; някои трябвало да разчистват с ръце парчета в търсене на оживели.

 Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Адъяман
© Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Адъяман

В Пазарджък, епицентъра на труса, Ердоган съвсем не взаимодейства с локалните. По време на обиколката изтъкваше мащаба на земетресението, невъобразим от десетилетия (и го назова " бедствието на века " ), призна " неточности ", само че по-скоро в първичния отговор. В петък още веднъж сподели, че реакцията се е забавила.

По-късно турски медии оповестиха, че има арестувани във връзка със сриване на здания поради земетресението. Не по този начин изглеждаха първите мнения на Ердоган в провинция Кахраманмараш:,. Той сподели нещо сходно след 41 души. През 2021 година, след опустошителни горски пожари в страната, несъответстващата реакция докара до лавина от рецензии.

 Турция проверява апелите за интернационална помощ поради пожарите Турция проверява апелите за интернационална помощ поради пожарите

Негативните настройки към властта доминираха доста преди земетресението. Турците показваха в разнообразни анкети недоволството си от властта към този момент над година, до момента в който инфлацията и сриващите се стандарти на живот се свързват от някои наблюдаващи. Докато акцията се задава, уверенията, че станалото е " част от проекта на ориста ", няма да са задоволителни.

 " Най-важните избори в света ": идва ли краят на Ердоган

" Ние знаем най-добре "

Ефективността на Ердоган бе едно от нещата, които му помогнаха да се задържи на власт над 20 години. Той съумя да усъвършенства стопанската система първоначално, да понижи опцията за интервенция на армията в политиката, извърши множеството си закани за интервенции против считани от Анкара за отклонение на ПКК организации в Сирия.

" Ердоган има избран облик, изграждан в последните 20 години - и сладостен, и кисел: автократ е, само че е ефикасен, патриархална фигура, която съвсем заменя нещо, наричало се преди страната - татко. Затова базата му го обича, а съперниците му се притесняват - гневът му е сериозен, колкото съчувствието му е същинско. Това е целият му бранд, а в този момент той се слага на тестване ", споделя пред " Гардиън " Сонер Чагаптай от Вашингтонския институт за близкоизточна политика. " Забележително е, защото Ердоган размени друга всеобхватна, автократична страна бащица, която се срути след друго мощно земетресение от 1999 година "

След това управляващите започнаха да събират и налози, фондът от които да приготви Турция по-добре за трусове (но - с идването на Ердоган - стартира и строителен бум). Преди няколко години Ердоган,.

Инциденти като решението на публицист от публичната телевизия да се обърне с тил към човек, който приказва за закъснение на помощта, е образец за решението на управляващите, описвано от Чагаптай като избор на " надзор, а не състрадание ", за това накъде да насочи публичното внимание.

Аргументът, че на Турция ѝ би трябвало ефикасен, даже да е автократичен, водач се разпада, в случай че хората споделят, че страната я няма, когато се нуждаят от нея. На базата му ще ѝ е труно да одобри автократичната част от политическата му еднаквост без действителна помощ след земетресението.
Сонер Чагаптай,
откривател

Демокрация от вида " ние знаем най-добре " бе определение, на системата в Турция от някогашния кмет на Диарбекир Осман Байдемир. Няколко години преди да спре да заема поста, той разказа по този начин и системата на Ердоган, и предшествали го ръководства: не като грижа за потребностите на жителите, а като заложен " от горната страна надолу " темп на държавните политики. Централизацията, изключително ясно усетена с прехода към президентска република през 2018 година, даде на критиците на Ердоган мотиви за обвинявания в сходни практики. Някои от тях споделят, че армията можеше да е по-гъвкава при реакцията на труса, в случай че той не бе ограничавал ролята ѝ години наред.

Сега властта ще би трябвало да работи с грижа за хората, до момента в който земетресението се трансформира в част от акцията за президентските и парламентарни избори - даже да се отсрочат. Ердоган ще би трябвало да преодолее настройки, и преди него движили турската политика. Или ще би трябвало да убеди турците, че знае по какъв начин да реши зародилите проблеми.

Реакциите на турците след земетресението припомниха, че и преди него вотът бе непредсказуем.

" Гласувах за това държавно управление 20 години, а споделям на всички за гнева си ", пред " Ню Йорк таймс " Микаил Гюл, петима от чиито близки са починали в земетресението. " Никога няма да им простя. " Друг събеседник в Газиантеп, чието семейство губи дома си, изяснява обаче, че въпреки Турция да не е издържала теста и засегнатите да се усещат като " пациенти, оставени да умрат ", отговорни са други политици - не и Ердоган. " Като постройка, в която покривът е мощен, а колоните са изгнили. Нямаме различен късмет с изключение на Ердоган. Бог да му даде дълъг живот. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР