Жан-Марк Янаяк, главният изпълнителен директор на Air France-KLM, обяви, че

...
Жан-Марк Янаяк, главният изпълнителен директор на Air France-KLM, обяви, че
Коментари Харесай

Шефът на "Ер Франс" подаде оставка, стачката продължава на 7-8 май

Жан-Марк Янаяк, основният изпълнителен шеф на Air France-KLM, разгласи, че в идващите дни ще подаде оставка, откакто договарянията с личния състав завършиха с неуспех. Предложената договорка за смяна в заплащането бе отхвърлена от синдикатите и стачката, която до момента коства на компанията 300 млн. евро, продължава на 7 и 8 май.

Янаяк е на поста от по-малко от две години и се пробва да редуцира разноските, с цел да се конкурира френският народен авиопревозвач по-добре с самолетните компании от Персийския залив и с нискоразходните самолетни компании в Европа. Но и той, както и предшественика си, се сблъска със същата опозиция на профсъюзите, което слага под въпрос способността на " Ер Франс " да се реформира, разяснява " Ройтерс ".

Предложеното повишение на заплатите със 7% в идващите 4 години бе отхвърлено при гласоподаване от повече от половината чиновници. Офертата бе за 2% тази година и още 5% в идващите три, до момента в който синдикатите желаят 5% още през 2018г. " Това е една голяма неразбория, която само ще накара съперниците ни да се усмихват предостатъчно ", сподели Янаяк на конференция.

 Шефът на

Той добави, че се надява отдръпването му да разсъни повече групова отговорност и си потегли без да дава отговор на въпроси на публицистите. Представители на профсъюзите обявиха по-късно, че не се отхвърлят от проектите си да стачкуват в понеделник и вторник.

Холандската KLM, която е част от алианса, се показва друго от френската самолетна компания и след редуциране на разноските регистрира повишение на облагата през първото тримесечие. През последните години през мъчителни промени минават и колоси като " Бритиш еъруейз " и " Луфтханза ". Но при " Ер Франс " смяната върви постепенно и единствено през тази година акциите ѝ поевтиняха с 39%.

Френската страна е най-големият (14%) акционер в алианса, следвана с по 9% от Delta Airlines и China Eastern. Министерствата на финансите и на стопанската система оповестиха в взаимно изказване, че измъкването от рецесията е задача на борда на превозвача.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР