Жълт код за силен вятър е в сила за София

...
Жълт код за силен вятър е в сила за София
Коментари Харесай

Столичната община предупреждава гражданите заради жълтия код за силен вятър

Жълт код за мощен вятър е в действие за София през днешния ден съгласно прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.

В тази връзка от Столичната община приканват жителите да бъдат деликатни при напредването си, да затворят добре прозорците и да обезопасят от незакрепени предмети терасите на домовете си.

По строителните обекти е належащо да се ревизират строителните кранове, скелета и огради.  Търговските компании да обезопасят рекламно-информационните детайли от обектите си, напомнят от общината.  

Екипите на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ на Следствен отдел към окръжна прокуратура и Столичния инспекторат ще реагират на сигнали по отношение на вятъра.

На 19 януари спешните екипи на Следствен отдел към окръжна прокуратура работиха по над 170 сигнала, свързани със мощния вятър тогава. Повече от половината повиквания бяха за паднали клони и дървета, а останалите - за наклонени строителни огради, ламарини, билбордове, светофарни уредби.

Жълт сигнален код за мощен вятър е в действие за  18 области на страната. Това са:

Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София, София Област, Пазарджик, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Варна. 

Ето и останалата прогноза за времето:

Около и след обяд в четвъртък

от запад облачността ще се усилва и вплътнява. Ще стартират слаби превалявания от дъжд, които вечерта ще минават в сняг и в Рило-Родопската област ще са краткотрайно интензивни.

Минималните температури ще са сред минус 2° и 3°, в София - минус 1°. Ще бъде прохладно, с сдържан и мощен вятър от запад-северозапад. 18 области са с жълт код за мощен вятър и там се чакат пориви 22-24 m/s, единствено в Южна България вятърът ще бъде по-слаб.

Дневните температури ще се покачат още малко и оптималните ще са сред 7° и 12°, в София - към 7°.

Над планините 

облачността ще е забележителна. Ще има превалявания от сняг, най-вече слаби, вечерта в Рило-Родопската област ще са краткотрайно интензивни. Ще бъде много прохладно, със мощен и плевел вятър от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към минус 1°, на 2000 метра - към минус 7°.

По Черноморието 

облачността ще е променлива, на север - по-често забележителна и на обособени места ще превали слаб дъжд. Ще бъде прохладно, с сдържан до мощен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са 8°-9°. Температурата на морската вода е от 6° по северното крайбрежие до 9° по южното. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР