Жалби пред Комисията за защита на конкуренцията спират обществените поръчки

...
Жалби пред Комисията за защита на конкуренцията спират обществените поръчки
Коментари Харесай

Жалби спират обществените поръчки за медицински хеликоптери у нас

Жалби пред Комисията за защита на конкуренцията стопират публичните поръчки за доставка на медицински хеликоптери у нас, излиза наяве от регистъра на Комисия за защита на конкуренцията.

Първата тъжба е подадена на 11 януари 2023 година от компания " Уилинк " ООД против " България Хели мед сървиз " за наем на един медицински хеликоптер. Фирмата е с френски и български съдружници и измежду предмета ѝ на активност е комерсиално посланичество. Производството е формирано от Комисия за защита на конкуренцията на 23 януари.  

Оферти по поръчката на „ Хели Мед “ за Предоставяне на " Сух лизинг " на въздухоплавателно средство за превоз по въздух (хеликоптер), обезпечен с нужното здравно съоръжение за потребностите на незабавна здравна помощ “ са подадени от компании от Словакия и Белгия. Преди жалбата изпълнителният шеф на сдружението Георги Гвоздейков съобщи, че хеликоптерът ще може да бъде доставен доникъде годината, а изпълнителят на поръчката трябваше да бъде определен до 17 февруари.

Във фейсбук през днешния ден съобщи, че жалбата забавя „ съзнателно доставката на хеликоптера до привършване на процеса и взимане на дефинитивно решение от Комисия за защита на конкуренцията “. „ Кога ще се случи това аз не знам “, добавя Гвоздейков.

По думите му „ всичко това е безусловно съзнателно, целеустремено, преднамерено, манипулативно за бойкот и да не бъде доставен този по този начин нужен хеликоптер, който би трябвало да избавя човешки животи и да продължаваме да бъдем единствената страна в Европейски Съюз без HEMS! “

На 16 януари тъжба против публичната поръчка на Министерството на здравеопазването за закупуване на 6 хеликоптера е подадена от американската компания " Бел Текстрон Инк. " Производството по Комисия за защита на конкуренцията е формирано на 25 януари и Министерство на здравеопазването приключва публичната поръчка.

„ На 25 януари 2023 година в деловодството на Министерството на здравеопазването постъпи съобщение от Комисията за защита на конкуренцията за постъпила тъжба от „ БЕЛ ТЕКСТРОН ИНК " против решение от 6 януари 2023 година за разкриване на процедура на договаряне без авансово съобщение за възлагане на социална поръчка с предмет: „ Закупуване на санитарни транспортни средства за превоз по въздух (хеликоптери), обезпечени с нужното съоръжение и инсталация за потребностите на незабавната здравна помощ “. Жалбоподателят е направил искане за налагане на краткотрайна мярка „ прекъсване на процедурата “. Горецитираната социална поръчка е спряна на 25.01.2023 година (датата, на която възложителят е бил известен за формираното произвеждане по член 200, алинея 1 от Комисията за отбрана на конкуренцията) “, се споделя в уведомлението на Министерството.

По тази социална поръчка има постъпила една оферта от италианската компания „ Леонардо “ AД на обща стойност 160 477 354 лева, която е по-висока от оповестената от Министерство на здравеопазването планирана стойност 135 593 113,22 лева Това е последната препоръчана цена, макар че офертата е поправена на 19 януари. „ Посочената единична цена не предстои на смяна през целия период на деяние на контракта за осъществяване на поръчката. В предлаганата от нас цена са включени и всички разноски свързани с промени в минималните условия на хеликоптерите и тяхното съоръжение и предлаганите от нас техни характерности, които са разследване на изменение на нормативната база, с което се вкарват нови условия към хеликоптерите и тяхното съоръжение. Предложената цена е избрана при цялостно сходство с изискванията от документите по процедурата и приложенията към нея. При изискване, че бъдем определени за реализатор на публичната поръчка, ние сме съгласни да подпишем и представим гаранция за осъществяване на отговорностите по контракта в размер на 5% от цената му, без Данък добавена стойност “, се споделя в предлагането на сдружението.

Спирането на процедурата обаче прави офертата невалидна и удължава интервала, в който страната ни няма да разполага с въздушен медицински превоз. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР