Жалба до Комисията за защита на конкуренцията блокира временно търга

...
Жалба до Комисията за защита на конкуренцията блокира временно търга
Коментари Харесай

Жалба блокира търга за Турски поток през България

Жалба до Комисията за защита на конкуренцията блокира краткотрайно търга за проектирането и строителството на "Турски поток " през България. Това стана ясно от известие на държавното сдружение "Булгартрансгаз ". Жалбата е импортирана в Комисия за защита на конкуренцията на 8 февруари, а адресант е компанията "Атоменергоремонт ". Оферти трябваше да се събират до 15 февруари, а претендентите да станат ясно три дни по-късно. Сега обаче тези периоди ще бъдат удължени, откакто антимонополистите се произнесат по въпросната тъжба. Търгът е с индикативна стойност 2.3 милиарда лв..

В тази колосална сума влиза изработването на капиталови планове, изработването на документи за парцелите, наранени при строителството и избавителните археологически изследвания, подготовка за строителството, доставка на нужните материали и съоръжение, строително-монтажни работи и един куп други бюрократични действия.

Предвижда се разширението на българската газопреносна мрежа да обхване 11 области - Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин.

"Булгартрансгаз " съумя да завърши сполучливо третата фаза в търсенето на компании, искащи да придвижват природен газ през България. Три компании са обявиха предпочитание да резервират преноса на синьо гориво с начална точка българо-турската граница и излаз в посока Сърбия в региона на град Зайчар. Става дума за съветската "Газпром ", нашата "Булгаргаз ", както и швейцарското сдружение MET Group. Най-голям дял за потенциал изиска "Газпром ".

Общият потенциал на входа на трасето при Турция ще е 18 милиарда куб м, а на изхода към Сърбия - 13 милиарда куб метра. Реализирането на плана ще обезпечи опция България да резервира стратегическото си място на газовата карта на Европа, а също и да диверсифицира доставките. Нагласите са при реализирането на тези проекти приходите да са от порядъка на 360 млн. лева на година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР