ЖАК АТАЛИ*Можете ли да посочите 100% частна компания, която никога

...
ЖАК АТАЛИ*Можете ли да посочите 100% частна компания, която никога
Коментари Харесай

Новата икономика: Секс и пари

ЖАК АТАЛИ*

 Можете ли да посочите 100% частна компания, която в никакъв случай не е набирала пари от никого и която през 2023 година ще бъде оценена на 18 милиарда $, или 8 пъти повече, в сравнение с през 2020 година? Ще имате ли още хрумвания, в случай че уточня, че това е уеб страница, нещо като пазар, където към 2 милиона продавачи оферират услуги на към 200 милиона купувачи, като оборотът през 2022 година е 2,5 милиарда? Все още ли нямате концепция?
-->
Става дума за Onlyfan, английски уеб страница, който разрешава на всеки да предложи диалог, фотография, видеоклип или еротично шоу по поръчка на хора, подготвени да платят за това. Разнообразието от полови услуги, предлагани тук, наподобява неограничено; и даже в случай че на доктрина уебсайтът е задължен да демонстрира известна сдържаност, наподобява, че това не пречи на продавачите (особено на момичетата) да продават на купувачите (особено на момчетата) съвсем всичко, в това число и такива персонални движимости като бикини, по опция след приложимост. Този уеб страница не е единственият по рода си. Към него би трябвало да се прибавят и същинските уеб страници за запознанства, чийто оборот е даже по-висок.

Казват, че сексът и парите са неразривно свързани. Сексът постоянно е бил обект на търговия, повече или по-малко законна, повече или по-малко насилствена. Момичетата постоянно са били главните жертви, принудени да продават телата си на мъже и от мъже. В тези уеб страници ограничаването не е толкоз очевидно. То към този момент не е физическо. То е единствено икономическо. Но не е по-малко безмилостно.

Мнозина могат да кажат, че стопанската система на удоволствието във всичките му форми, която постоянно е съществувала (включително, както биха споделили някои, в „ буржоазните “ бракове), ще придобива все по-важно измерение, трансформирайки се във виртуална стопанска система на сходството и към този момент не е обвързвана по никакъв метод с възпроизводството; че интернет търговията с сходството на секс ще бъде безпределно по-здравословна, по-морална от проституцията; че никой не намира виновност за това; че тези бизнеси са законни; че не вредят на никого, не са в интерес на околната среда; и че тези, които го вършат, го вършат по изцяло свободен метод.

Това би било неточност.

Първо, тъй като на процедура няма никаква действителна разлика сред момиче, насила да проституира от сутеньор, и студентка, която продава употребяваните си гащи или хипотетично употребяваните такива на мъже, които ги поръчват по интернет. За да оцелеят в едно общество на мъже, и мъжете, и дамите са принудени да търгуват с тялото си, с неговия облик и с всичко, обвързвано с него.

На второ място, тъй като сред стопанската система на секса и стопанската система на опиатите също няма доста разлики: когато е толкоз елементарно, посредством едното или другото, да се изкарат доста пари (една звезда от „ Елфан “, сходно на дилър на високо равнище, може да печели десетки милиони долари годишно), за какво да се учим? Защо да работим? Защо да се стремите да се издигнете почтено? Защо да се опитваме да бъдем потребни на обществото?

И най-после, тъй като мнимата стопанска система е, в региона на сексуалността, форма на самоубийство на човешкия тип, което също така може би към този момент е в ход.

Източник: БГНЕС

...............................................

Жак Атали е френски икономист, финансист и мъдрец. През 1991 година става създател и първи началник на новата Европейска банка за възобновяване и развиване. Автор е на романи, есета и монографии, измежду тях се откроява книгата „ Евреите, светът и парите “, която е преведена и на български език.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР