Иззетата антична колекция на милиардера - беглец Васил Божков се

...
Иззетата антична колекция на милиардера - беглец Васил Божков се
Коментари Харесай

Национализираната колекция на Васил Божков - пълно менте!

 Иззетата антична сбирка на милиардера - дезертьор Васил Божков се състои на 90% от имитации, твърди чиновник на Националната художествена изложба, включен в екипа по оценката на експонатите пред лупа.бг. В сбирката на хазартния необут има над 3000 предмета на античното изкуство, само че огромната част са добре направени реплики, твърди нашият източник.

През 2005 година артколекцията на Васил Божков с експонати от антична и Римска Тракия бе показана в азбучник. Консултанти бяха Светлин Русев и проф. Иван Маразов. " В годините по-късно предметите евентуално последователно са заменяни с имитации. Предполагам, че от дълго време същинската сбирка стои заключена в някой швейцарски сейф ", твърди експертът.

Според него е извънредно мъчно да се датират сходни експонати, като това се прави най-вече съгласно стиловото им изражение. " Продължителността на приложимост на сребърните и златни съдове, която произтича освен от трайността на благородните метали, само че и от високата им стойност, трансформирала ги в съставка на царски, храмови или други съкровища, демонстрира тяхната възраст ", твърди арт специалистът. - " Не е обаче толкоз мъчно металът да се " състари " изкуствено, с цел да наподобява употребен ", добавя той.

От години Божков се опитваше да отвори частен музей, където да изложи богатите си сбирки. Направи го в София на ул. “Московска " 43, където се намират офисът на фондация “Тракия " и божковият “Нове холдинг ".

Първата галерия преди 15 години беше застрахована за 52 млн. евро. Тогава 212 оригинала на тракийското изкуство бяха изложени в Москва - " Спасените съкровища на антична Тракия в сбирката на Васил Божков ".

От 3 до 5 милиона евро коства на аукцион всеки от 20-те антични ритона на Васил Божков, които бяха изложени през 2011 година в Националния исторически музей. Общо 220 превъзходно реставрирани вази, гривни, шлемове, фиали, чаши, златен венец и златна маска бяха в изложбата “Тракия и античният свят (ХV-I в. прочие Хр.) ". Куратор бе проф. Иван Маразов.

Обогатената сбирка бе показана в Националната изложба през 2018 година Името на изложбата бе “Златното руно. Пътят на аргонавтите ". Тя включваше 62 експоната, измежду които неповторим златен съд с главата на овен, златни и сребърни източни съдове, ритони, червенофигурни вази с изображения на светилището в Делфи, ритуални сребърни позлатени съдове, погребални блага, обредни сервизи.

Световноизвестният експерт проф. Танос Сидерос, който е член и съветник на фондация “Тракия ", е уверен, че сходна сбирка би правила чест на всеки международен музей, в това число на Лувъра и Ермитажа, а такива сбирки са ставали основа на фамозни експозиции, носещи името на своите основатели.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР