Иззад стените на древната мароканска крепост Шила се чуват мелодични

...
Иззад стените на древната мароканска крепост Шила се чуват мелодични
Коментари Харесай

Джаз фестивал в Мароко предлага смес от стилове

Иззад стените на античната мароканска цитадела Шила се чуват мелодични звуци. След двегодишна пауза джаз фестивалът в Рабат още веднъж е тук. От началото си през 1996 г събитието смесва детайли от европейския джаз с истинска мароканска музика.

За 29-годишната Сукайна Фахси е сбъдната фантазия да свири пред аудитория.

 
Това е доста огромен фестивал. Спомням си първия път, когато бях тук. Изпаднах в транс, до момента в който слушах плана на Рашид Зеруал с група от Европа. Казах си, че желая да бъда на тази сцена някой ден. И ето ме през днешния ден тук. Благодаря на Бог, признателна и щастлива съм.
Сукайна Фахси, музикант

Зрителите се любуваха на осъществяване на квартет Меджик Спирит, колаборация сред шведския тромпетист Горан Кайфес и музиканта Маджид Бекас, който смесва локалната музика гнауа с други стилове.

 
За трети път съм тук. През 2005 г беше първият път и тогава срещнах Маджид Бекас, който е занаятчия. Влюбих се в мароканската музика – гнауа. Години по-късно дружно създадохме група. Очаквам с неспокойствие да изсвирвам още веднъж с него след тази толкоз дълга пауза поради пандемията.
Горан Кайфес, водач на квартет Меджик Спирит

Самият Бекас счита, че сцената в Рабат е била трамплин за доста марокански музиканти.
Организиран от делегацията на Европейски Съюз в Мароко, фестивалът обезпечава културен мост сред Северно и Южно Средиземно море, а европейски музиканти идват да свирят тук с готовност и ентусиазъм.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР