Изящната птица секретар и пепелявосивият змияр са сред десетките големи

...
Изящната птица секретар и пепелявосивият змияр са сред десетките големи
Коментари Харесай

Проучване: Големите хищни птици в Африка са изправени пред опасност от изчезване

Изящната птица секретар и пепелявосивият змияр са измежду десетките огромни хищни пернати в Африка, които са изправени пред опасност от изгубване, провокирана от хората, предизвестиха учени, представени от Агенция Франс Прес.

Предишни проучвания демонстрираха, че бързата човешка и селскостопанска агресия е оказала много съществено влияние върху лешоядите в Африка поради смяната на местообитанията и отравяне.

Новото изследване на откриватели от университета " Сейнт Андрюс " и фонд за отбрана на животните откри, че и числеността на други едри хищни птици, които не зависят от почистването на боклуци и са по-малко уязвими към отравяне, също съществено е намаляла.

Учените настояват, че тези намаляващи огромни хищни птици са изправени пред " двойна заплаха " - все по-зависими са от предпазените зони, само че имат и по-ограничени местообитания.

Докато не се разшири мрежата за запазване на природата в Африка и не се понижат други човешки закани, " е малко евентуално огромните типове грабливи птици да останат на забележителна част от незащитените територии на континента до втората половина на века ", споделя водещият създател Филип Шоу, теоретичен помощник в университета " Сейнт Андрюс ".

В изследването, оповестено в Nature Ecology and Evolution, са оценени измененията в числеността на популациите на 42 типа грабливи птици в Нигер, Буркина Фасо, Мали, северната част на Камерун, Кения и Ботсвана за два интервала - 1969-1995 година и 2000-2020 година, отбелязва Агенция Франс Прес.

При 37 от изследваните пернати се следи понижаване на числеността, като при 29 от тях тя е спаднала с най-малко 30 % за трите генерации.

Авторите стигат до заключението, че като група дневните грабливи птици в Африка - тези, които са дейни в светлата част на деня като орлите, " са изправени пред рецесия на изгубване, като повече от две трети от изследваните типове могат да бъдат избрани като застрашени в международен мащаб ".

По-големите пернати са изключително застрашени, защото се нуждаят от по-широко местообитание и се развъждат по-бавно от по-малките, което прави популациите им по-малко устойчиви, означават експертите.

Идващите от хората закани са пукотевица, хващане с клопки, отравяне, токови удари или конфликти с енергийна инфраструктура, като птиците са убивани за храна или по религиозни аргументи.

Животните, които те ловуват, също са обект на похищения, означават откривателите.

Намаляването на типовете е най-силно изразено в Западна и Централна Африка, където предпазените територии са много едва финансирани.

Високите равнища на беднотия и корупция в тези елементи са свързани с неподходящи резултати при опазването на голям брой харизматични типове бозайници, демонстрира изследването.

За да се защитят птиците, откривателите оферират две решения. Първото е да се разширят предпазените територии в Африка в сходство с една от задачите, сложени на Конвенцията за биологичното многообразие (КОП15) през 2022 година - до 2030 година да се опази и ръководи дейно най-малко 30% от повърхността на планетата ни.

В момента предпазените територии обгръщат едвам 14% от сушата и вътрешните води на Африка, сподели Шоу.

Втората цел е да се ръководят по-ефективно съществуващите предпазени зони, добави той.

Изследователите акцентират, че ефикасното запазване на огромните хищни птици е в полза на хората. Например лешоядите, които почистват труповете, могат да лимитират преместването на зоонозни заболявания към човешките популации, изяснява Шоу.

Загубата на едри хищници също има голямо влияние върху екосистемите.

Без тях популациите на хищниците могат да станат нерегулирани и да нанесат вреди на реколтата.

" В Африка загубата на най-големите и най-уникално приспособени пернати хищници най-вероятно ще окаже най-голямо влияние върху действието на екосистемите ", е мнението на Шоу.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР