Известно време след като Куба отвори своите големи градове и

...
Известно време след като Куба отвори своите големи градове и
Коментари Харесай

Куба отново затяга правилата за туристическите посещения в страната

Известно време откакто Куба отвори своите огромни градове и национални паркове за туристи, управляващите на „ острова на свободата “ още веднъж постановиха ограничавания за придвижването на задгранични гости из страната. Сега, както и преди, единствено курортът Кайо Коко ще бъде наличен за посещаване, както и стеснен лист с екскурзии.

В началото на януари 2021 година ръководителят на епидемиологията на Министерството на здравеопазването Франсиско Дюран съобщи, че протоколите за битка с разпространяването са се потвърдили като ефикасни в курортните зони, което разрешава последователно отваряне на Хавана и други огромни градове за туристи. Въпреки това, заради увеличението на броя на коронавирусните инфекции, тази концепция трябваше да бъде отсрочена.

Наскоро имаше опция за проведени екскурзии от Кайо Коко до други места в Куба, в това число Хавана. Но тези екскурзии сега още веднъж са лимитирани поради вълната COVID-19, която се следи в Куба след новогодишните празници и откриването на летището в Хавана.

Кубинците от Съединени американски щати, Мексико, Доминиканската република и Панама, които дохвърчаха за празниците, бяха инфектирани с ковид и някои от тях не съблюдаваха ограниченията за сигурност. В резултат на това още веднъж има доста пациенти с Коронавирус. Затова 10 януари туристите би трябвало да дават негативен PCR тест при идване.

Въпреки това, сега са спрени единствено екскурзии до Хавана. Туристите към момента могат да посетят националния парк Топес де Колантес (включително обиколка на забележителностите на градовете Санта Клара и Тринидад), както и да отидат на екскурзия „ Три града “ (Санта Клара, Тринидад и Плаза Майор).

Сега всички, които влизат в страната, се подлагат на наложително тестване за ковид на летището и, в случай че е належащо, се повтарят - след пет дни. Освен това те би трябвало да дават негативен резултат от PCR тест не повече от 72 часа преди идването.

Според държавното управление дневният % на инфекции на глава от популацията в Куба остава доста невисок, само че през последния месец той се е удвоил основно поради кубинците, живеещи в чужбина, които посещават фамилиите си и нарушават карантината.

Куба, сходно на други карибски страни, е мощно подвластна от туризма, който представляваше към една десета от Брутният вътрешен продукт през 2019 година През 2020 година стопанската система на острова е спаднала с 11%.

Миналата година страната одобри 1 милион туристи. По-рано кубинското държавно управление разгласи проектите си да удвои този брой през 2021 година Това обаче към момента не е задоволително спрямо над 4 милиона туристи, които страната получи през 2019 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР