Известно е, че на жените в исторически план е било

...
Известно е, че на жените в исторически план е било
Коментари Харесай

10-те най-богати жени на всички времена

Известно е, че на дамите в исторически проект е било много по-трудно да натрупат благосъстояния, спрямо мъжете. Това стана още по-ясно, когато преди време беше оповестен описът с 10-те най-богати персони в човешката история и измежду тях попадаха единствено мъже.

Кои обаче са дамите, с най-голямо финансово положение? „ Жените с голямо персонално благосъстояние са актуален феномен ”, изясни проф. Уолтър Шейдел, експерт по антична история в Университета в Станфорд.

Да се съпостави благосъстоянието на хора от разнообразни географски ширини и столетия е съществено предизвикателство. Затова е употребена методология, създадена от историци и икономисти, която съпоставя персоналното положение на един човек с брутния артикул в целия свят за съответната ера.

Добавен е и още един аршин. Жените в класацията не са такива, които просто са наследили положение от бащите или съпрузите си. Те са дейни бизнес дами, политици и мениджъри, които са съумели да го усилят.

Важно е да се означи, че се съпоставя най-голямото благосъстояние, което са натрупали дамите през живота си или досега, в случай че са още живи. Много от тях не съумяват да запазят извоювано заради разнообразни фактори като войни, рецесии, катаклизми и така нататък

10. Шарлийн де Карвальо-Хайнекен

A post shared by Charlene De Carvalho-Heineken (@carvalhoheineken)

Единствената наследница на притежателя на третата най-голяма пивоварна в света, по данни на Forbes от 2018 година, има персонално благосъстояние от близо 16 милиарда $.

9. Ан Кокс Чеймбърс

A post shared by Contact-Write To Billionaires (@billionairemailinglist)

Ан е единствената щерка на Джеймс М. Кокс, създател на медийния конгломерат Cox Enterprises, от втората му брачна половинка Маргарета Паркър Блейр. Кокс наследява бизнеса на татко си – медиен колос с към 16 милиарда $ годишни доходи. Десетилетия работи за компаниите му в разнообразни посоки. През ноември 2015 година 96-годишната бизнес дама се отдръпва, оставяйки компанията на тримата си наследници. Ан Кокс Чеймбърс умря на 31 януари 2020 година

8. Сузане Клатен

A post shared by Macht und Millionen (@machtundmillionen)

Най-богатата германка, наследила дялове от гиганта-автомобилостроител BMW от татко си, е натрупала богатство 24,9 милиарда $ (към 2018 г.). Въпреки великодушните си дарения за партията на Ангела Меркел и многото други бизнеси, с които се занимава, 55-годишната Сузане има 0,024% от БГП.

7. Янг Хуян

A post shared by Lucciole per Lanterne (@lucciole_per_lanterne)

Поредната богата наследница, най-богатата китайка получи от татко си 70% от акциите в Country Garden Holdings преди първичното обществено предложение на компанията за строителство на недвижими парцели. След финансовата рецесия благосъстоянието ѝ се „ стопи “ на 5,2 милиарда $ от 16,2 милиарда, което беше цели 0,025% от БГП.

6. Лилиан Бетанкур

A post shared by Gossip Room (@gossiproomoff)

Най-богатата жена в Европа, наследила козметичния тръст L’Oréal, усили благосъстоянието си до 40,7 милиарда $ за 2015 година През септември 2017 година Бетанкур умря на 94 години.

5. Изабела I Кастилска

 10-те най-богати дами на всички времена

Един от най-богатите монарси все още на гибелта си има 1,45 млн. дуката – златната монета, употребена в Испания през 15-и век. Благодарение на завладяването на Новия свят и златото, което потича от него, кралицата поставя ръка на 1% от БГП по това време.

4. Клеопатра

 10-те най-богати дами на всички времена

Известната с хубостта си кралица на Египет е управлява най-важните производства на страната по това време – на зърно, папирус, масла и други Годишният ѝ доход се пресмята на до 15 000 египетски гения. За да си го представим – 2,6% от БГП в I век прочие Хр.

3. Екатерина Велика

 10-те най-богати дами на всички времена

Най-известната съветска кралица усилва неимоверно благосъстоянията си, когато поставя ръка на парцелите на православната черква, която в голямата Русия държала към една трета от територията ѝ. Според икономисти, положението ѝ в днешно време би се равнявало на 1,5 трилиона $, което е колосалните 5% от международния артикул през 18-и век.

2. Хатшепсут

 10-те най-богати дами на всички времена

Първата жена-фараон от Древен Египет, една от малцината дами, властвали около Нил, натрупала в интервала 1479-1458 прочие Хр. благосъстояние, равняващо се на 2 милиарда $. По това време това са 20% от БГП.

1. Императрица Ву

 10-те най-богати дами на всички времена
Кадър от сериала „ Императрицата на Китай “

Няма по какъв начин да станеш най-богатата жена в историята без проливане на кръв. Ву Зетиан, единствената китайска императрица, станала държанка на китайския император, още когато била дете. Когато той починал, тя трябвало да бъде изпратена в манастир, където да живее до гибелта си. Вместо това тя станала държанка на сина на императора. Така тя се качила на трона и родила двама сина. Когато ѝ се родила щерка, тя я умъртвила собственоръчно, с цел да избегне позора от това, защото се считало, че би трябвало да ражда единствено момчета. След гибелта на императора Ву станала императрица. Управлявала в интервала 624-705 година сл. Хр.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР