Известно е, че химикалите, произвеждани от някои мравки, имат антибиотични

...
Известно е, че химикалите, произвеждани от някои мравки, имат антибиотични
Коментари Харесай

Вид мравки произвежда животоспасяващи антибиотици за лечение на инфектирани рани

Известно е, че химикалите, създавани от някои мравки, имат антибиотични свойства. За първи път обаче тип мравки е следен да употребява тези химикали за лекуване на инфектирани рани на други представители на същия тип, написа уеб сайтът Ню атлас, базирайки се на обява в сп. " Нейчър къмюникейшънс ", написа Българска телеграфна агенция.

Мравките от типа Megaponera analis се срещат в разнообразни региони на Африка на юг от пустинята Сахара.

Представителите на типа се хранят извънредно с термити. Това значи, че групи от мравки от време на време би трябвало да правят нападения върху околните колонии от термити. Техните бойци обаче нанасят съществени пострадвания на доста от нашествениците. Ако тези рани се инфектират, ранените мравки могат да умрат.

Международен екип от откриватели е разкрил, че когато сходни рани се инфектират, въглеводородният профил на кутикулата (твърдия екзоскелет) на мравката се трансформира по метод, който може да бъде открит от другите мравки в колонията. Те реагират, като извличат антибиотичен секрет от една от техните метаплеврални жлези, ситуирани в профил на гръдния панер, и го нанасят върху раната благодарение на долните си челюсти.

При лабораторни проби е открито, че използването на антибиотичната течност понижава смъртността на инфектираните мравки с към 90 %.

Интересно е да се означи, че един от типовете бактерии, които нормално предизвикват инфектирането на раните, е Pseudomonas aeruginosa. Тези бактерии са виновници и за устойчиви на антибиотици инфекции при хората. Поради тази причина учените се пробват да разпознават всички характерни антибиотици, създавани от мравките, за възможна приложимост при хора.

" С изключение на индивида не познавам друго живо създание, способно да прави толкоз комплицирано здравно лекуване на рани ", споделя доктор Ерик Франк от изследователския екип.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР