Известният силистренски бизнесмен Явор Георгиев иска да строи слънчева електроцентрала

...
Известният силистренски бизнесмен Явор Георгиев иска да строи слънчева електроцентрала
Коментари Харесай

Бизнесмен иска да строи слънчев парк на летището край Силистра

Известният силистренски предприемач Явор Георгиев желае да строи слънчева електроцентрала на територията на някогашното летище край Силистра. до обществеността и заинтригуваните лица.

Инвестиционното желание е на компанията " Р-Инженеринг " ЕООД, която е благосъстоятелност на Явор Георгиев от лятото на 2017 година Той е огромен предприемач, като главно се занимава със земеделие. Най-големият производител на белен слънчоглед у нас. През 2020 година е разгласен за почетен жител на Силистра, поради даренията, които прави за пазаруване на респиратори и други материали по отношение на разразилата зараза от ковид.

В обявлението е посочено, че бъдещата фотоволтаична централа ще се строи върху парцели, намиращи се в село Полковник Ламбриново, което се намира на към 13 км югозападно от Силистра. Собственикът е задействал процедура по оценка за влияние на околната среда на плана.



Министърът на превоза е срещу

Министърът на превоза и известията Николай Събев обаче изрично възразява против построяването на фотоволтаична централа на територията на някогашното летище Силистра.

В писмо до кмета на Силистра Юлиян Найденов той декларира, че политиката на Министерството на превоза и известията в региона на гражданското въздухоплаване е ориентирана и към възобновяване и последващото развиване на районните дребни летища, се споделя в известие на Министерството на превоза и известията.

По-голямата част от бъдещият фотоволтаичен парк се възнамерява да бъде построен върху пистата за политане и кацане, пътническия терминал и прилежащата инфраструктура на територията на някогашния аеропорт, излиза наяве от обявлението.

В тази връзка е поискана подробна информация от кмета Юлиян Найденов за осъществените административни процедури и издадените административни актове във връзка с летищната инфраструктура, се споделя в известието на Министерството на превоза.

От община Силистра споделиха пред Mediapool, че са получили писмото на министъра и следва да се срещнат с него. Отказаха да дават повече информация по отношение на желанията на Явор Георгиев. Бизнесменът не беше открит за коментар. На посочените телефони в Търговския указател никой не вдигаше.

Преди десетина години американската компания край силистренското село Полковник Ламбриново, а конфигурираната мощ трябваше да доближи 80 MВ., за задачата даже беше основано сдружението " Ей И Ес Солар България Ламбриново ", само че през днешния ден то е заличено и по някаква причина желанията на " Ей И Ес " са пропаднали.

От известието на транспортното министерство не излиза наяве, дали негативното мнение на министъра ще окаже някакво въздействие на бъдещите планове на притежателя на парцела.

Държавата продава летището за 80 000 лева през 2005

Летището в Силистра е закрито през 2000 година, а няколко години по-късно е продадено на два тура от страната за общо към 80 000 лева

Първоначално през 2005 година, по времето на държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи, тогавашният регионален шеф Петко Добрев продава на " Р-Инженеринг " ЕООД аграрен парцел с повърхност от 290 дка за 29 999 лв. . По това време компанията е благосъстоятелност на Данаил Райчев, който по-късно я продава на друго лице, а през 2017 година неин притежател става Явор Георгиев.

По-късно през 2005 година страната продава още един парцел с повърхност от 314 декара, върху който се намира приемна постройка на два етажа и партер с повърхност от 804 кв.м, гаражи - едноетажна солидна постройка с повърхност 518 кв.м, асфалтова настилка с повърхност от 89 548 кв.м и други пространства в землището на село Полковник Ламбриново за 49 971 лева По-късно - през 2009 година собствеността на трансферирана на холдинга " Първи май ", в чието ръководство е Явор Георгиев.

Дружествата " Първи май " и " Палас 94 " са едни от огромните производители на зърно и слънчоглед, които обработват стотици декари земи, разполагат със лична мелница и индустриална база. За 2019 година оборотът на " Първи май " е над 145 млн. лева, демонстрира последният оповестен финансов доклад на сдружението в Търговския указател.

В постройка, благосъстоятелност на Явор Георгиев, в центъра на Силистра, се обитава офиса на Държавна фирма " Земеделие ", който му заплаща наем.

Летище " Силистра " се намира в землището на село Полковник Ламбриново и спада към така наречен дребни летища на България. Предназначено е било за вътрешни и интернационалните полети за транспорт на пасажери и товари, както и за полети на селскостопанската авиация. Има и военна част, предопределена за запазване на бойни самолети. Намира се на към 13 км югозападно от Силистра. Пистата му е дълга 2.5 км. Първият пътнически полет е сбъднат на 27 ноември 1970 година Закрито е със заповед на министъра на превоза от 6 декември 1999 година Прехвърлено е за ръководство на регионалната администрация в Силистра, която не съумя да възвърне летателната му активност и го продава на цената на " два жилището ", както пишат локалните медии през 2005 година През 2011 година на летището " обеден обир " и се заканва казусът да бъде разследван, само че няма формирано дело от страна на прокуратурата по случая.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР