Известният документалист Виталий Мански ще бъде председател на журито в

...
Известният документалист Виталий Мански ще бъде председател на журито в
Коментари Харесай

Виталий Мански журира документално кино на СФФ

Известният документалист Виталий Мански ще бъде ръководител на журито в интернационалния документален конкурс на 24-тия " София филм фест ". Той ще показа персонално своите филми " Под слънцето " в София, а " Свидетелите на Путин " - в София и Пловдив.

Отличеният с две номинации " Оскар " и най-награждаван филм в Сънданс, " Медена земя " на Тамара Котевска и Любомир Стефанов (Северна Македония) споделя историята на една от последните пчеларки в съвсем забравено кътче на Европа.

В номинирания за " Оскар " за най-хубав пълнометражен документален филм и отличен с наградата на публиката в Торонто " Пещерата " (Сирия-Дания-Германия-САЩ-Катар) сирийският режисьор Ферас Фаяд разказва неразбираемата история на войната в родината си.

" Соло " (Чехия-Франция-Аржентина-Австрия) на Артемио Бенки споделя персонална и в това време универсална история за устрема към съвършенство на създателите през погледа на човек, който черпи сили от личната си уязвимост.

Отличеният в Сънданс 2019 с премията за постановка за задграничен документален филм и финалист за премията " ЛУКС " на Екологичен потенциал за м.г. " Нерешеният случай " Хамаршьолд " (Дания-Норвегия-Швеция-Белгия) на Мадс Брюгер насочва вниманието към 1961 година и мистериозната злополука на самолета на генералния секретар на Организация на обединените нации Даг Хамаршьолд, потеглил към договаряния за разрешаване на спора в Катанга, Конго.

" Пасажери " на сценаристите-режисьори Здравко Драгнев и Цветан Драгнев е портрет на елементарни хора, които в това време са невероятни мечтатели. Това е образен и лиричен роман за положението на нещата в " другия свят " на героите, в който те живеят своя по-хубав и по-красив живот.

" Гьолът " (Германия) на сценаристката-режисьорка Християна Райкова, българка, която живее и работи в Германия, рисува портрет на микрокосмоса към Гьола - както жителите на Варна назовават хубав спа курорт на брега на морето.

Определеният за най-хубав интернационален документален филм със " Златно око " от Цюрих 2019, " Колектив " (Румъния-Люксембург) на Александър Нанау споделя история, започваща през 2015 година с пожар в нощния клуб " Колектив " в Букурещ.

В " Брус Лий и нарушителят " (Великобритания-Нидерландия) Йост Вандебруг, който е и оператор на кино лентата, разказва живота на Нису, бездомно момче, осиновено от " Краля на подземния свят " Брус Лий.

" Движенията на близката планина " (Австрия-Франция-Нигерия) на сценариста-режисьор Себастиан Брамешубер е документален роман за нигерийски монтьор, рециклиращ аварийни елементи за коли в отдалечена част на Австрия.

" Аврора " (Норвегия) на Бенджамин Лангеланд и Стиан Сервоса е отдаден на норвежката изпълнителка Аврора Акнес. На 16 тя към този момент е известна, напуща учебно заведение и следва избора си да бъде актьор.

Копродукцията сред Китай и Съединени американски щати " Нашата машина на времето " на С. Лео Чиян и Ян Сун е роман за силата на изкуството и човешките взаимоотношения.

Режисиран от ветерана на холивудския звуков монтаж Мидж Костин, " Игра с вълните: изкуството на звука в киното " (САЩ) надниква зад кулисите на филмовата магия в опит да се улови скритата мощ на звука в киното.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР