Известни спортисти ще участват в разпъването на огромния трибагреник за

...
Известни спортисти ще участват в разпъването на огромния трибагреник за
Коментари Харесай

Спортисти разпъват най-голямото българско знаме на Рожен

Известни спортисти ще вземат участие в разпъването на големия трикольор за събора в Рожен. Това ще стане в четвъртък от 13 часа, като на поляните се чака да дойдат боксьорът Тервел Пулев, най-успялата българска биатлонистка Екатерина Дафовска, автомобилният играч Крум Дончев, състезателката ни по битка Елица Янкова и още доста други.

Разпъването на трибагреника на поляните се трансформира в традиция на събора. Той е направен особено за събитието и е с повърхност от над 7000 кв. м.

" С националния знак на суверенитета и независимостта на нашата страна ние от Сдружение „ Рожен - Наследство в бъдещето “ желаеме да поздравим всички българи, пристигнали на събора, да приповдигнем духа им, с цел да се гордеят, че с чест и достолепие носят България в душата си ", обявиха уредниците. Те приканиха гостите да не стъпват и оскверняват символния трикольор.

Съборът на националното творчество и отглеждане на животни ще съчетае от 19 до 21 юли фолклорни осъществявания, музейни и етнографски експозиции, занаяти, аромата на чевермета и обичайни ястия. Също по този начин и изложби на чистопородни животни и на месни и млечни храни от фермата, конни атракции, национални веселби и нестинарски танци.

На поляните ще действат 11 ресторанта, като във всички кюфте и 500 мл вода ще се продават до 1,50 лева, до 2,50 лева ще коства бирата, а до 3 лв. - порция пържени картофи.

Ресторантите оповестиха авансово цените на останалите си ястия. Свински челен джолан на плам ще се продава против 13 лева./850 г, на същата цена е и пиле на плам за 1,300 кг, а свински ребра на плам ще костват 45 лева за кило. Бут по еленски ще се предлага за 4,50 лева./ 100 г, еленска кълцаница - 5,00 лева./220 г, гурманска плескавица - 6,00 лева./брой, свински врат по тракийски - 7,00 лева./брой. Печено прасенце на плам ще коства 3,90 лева /100 г, телешки суджук - 8,00 лева./брой.
Пилешки и свински шишчета ще се продават по 3 лева на 100 г, а свинска пържола - 6 лева за 250 година

Ще има и рибен ресторант, който ще предлага цаца, сафрид, пъстърва и скумрия. В дните на събора посетителите могат свободно да си създадат пикник с донесена от тях храна и питиета. Не са задължени да купуват нищо, означават уредниците.

Фолклорният конкурс на събора ще се организира на 4 подиуми, в него ще вземат участие над 3500 реализатори от цяла България. Ще се включат 113 певчески и инструментални групи, 107 самостоятелни реализатори, 56 танцови състава, а 15 групи ще показват национални традиции.

Най-добрите родопски реализатори ще излязат на огромната сцена на Рожен в съботната вечер на 20 юли. Родопите ще показват галактическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, трио „ Родопски извор “, Златина Узунова, Тинчо Севдалинов, Димитър Керемедчиев, Юлия Кичукова, Кристина Енгерова, Светла Дукатева, Филип Синапов и Николай Славеев. Множеството ще веселят фолклорен отбор „ Родопа “, оркестрите „ 100 Каба гайди ”, „ 101 Каба гайди ” и фолклорна група „ Каба кабадайлии “, оркестър " Рожен ".

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР