Известни са връзките между артрит, възпаление и диета. Ново проучване показва,

...
Известни са връзките между артрит, възпаление и диета.
Ново проучване показва,
Коментари Харесай

Диета помага за предотвратяване на артроза на коляното, показват проучвания

Известни са връзките сред артрит, инфектиране и диета.

Ново изследване демонстрира, че хората са изложени на понижен риск от развиване на остеоартрит на коляното, когато изберат рационална (здравословна) диета по отношение на диетата в западен жанр, която е с високо наличие на захар, сол и модифицирано месо.

 

Основните противовъзпалителни храни включват зеленчуци, плодове, риба и бобови растения.

 

Остеоартритът (ОА) е постоянно срещано ставно разстройство, тъй че откривателите постоянно търсят способи да забавят прогресията му. Така учените стигат до връзката сред ОА и диетата.

 

ОА е прогресиращо заболяване, характеризиращо се с болки в ставите, вдървеност и функционални увреждания. За страдание, няма лекарствена терапия, която може дейно да забави прогресирането на болестта

 

Диетата се откроява като един от методите да се управлява прогресията на ОА. Изследвания демонстрират, че приемът на характерни храни и хранителни субстанции може да бъде обвързван с прогресията на ОА. Известно е, че газираните питиета могат да влошат положението, до момента в който диетичните фибри и витамин D могат да бъдат защитни против OA.

 

Тъй като ние не ядем питателните субстанции изолирано, откривателите обичат да възприемат метода на „ цялостната диета “, с цел да открият кои диетични модели могат да оказват помощ или да попречат на прогресията на ОА на коляното.

 

Предишни изследвания демонстрират, че противовъзпалителната диета, каквато е средиземноморската диета (с високо наличие на зеленчуци, плодове, бобови растения, риба и зърнени храни, само че с ниско наличие на ултра-преработени храни) е обвързвана с по-нисък риск от болежка при ОА на коляното. В това изследване откривателите желаят да видят дали здравословните хранителни режими също са свързани с понижен риск от развиване на ОА на коляното.

 

Как беше извършено изследването?

Изследователите са употребявали данни от Инициативата за остеоартрит (OAI), която е многоцентрова, перспективна надлъжна кохорта с 4796 участници, които се наблюдават годишно.

От базата данни откривателите преглеждат съответно участниците, които не са имали ОА най-малко в едно коляно на изходно равнище, и ги следват в продължение на шест години. От тази огромна база данни 2 842 участници дават отговор на критериите за актуалното изследване.

 

Участниците са запитани за избора си на диета, а физическата интензивност, показателят на телесна маса (ИТМ) и дневният енергиен банкет са оценени като непрекъснати променливи. Участниците също са правили рентгенография на коляното при началните и последващите визити.

 

Какво откри изследването?

Изследователите откриват, че участниците, които се придържат към западния хранителен режим, имат нараснал риск от ОА на коляното, само че тези, които следват рационален здравословен хранителен режим, имат понижен риск от ОА на коляното. Те също по този начин означават, че признаците на болестта могат да бъдат отчасти повлияни посредством ИТМ(индекс на телесна маса).

 

„ Резултатите от изследването не ме изненадват “, споделя Ким Ари, диетолог и създател на The Complete Artritis Health Diet Guide and Cookbook.

„ Много от моите клиенти са съумели да забавят прогресирането на артрозата си посредством диета. За мен това е удостоверение на това, което виждам в практиката си “, споделя Ари.

Ари прибавя, че в типичната западна диета липсват доста от главните хранителни субстанции, виновни за понижаване на възпалението и поддържане на здрави кости и хрущяли.

 

За да се поддържа здравето на костите, тези съществени хранителни субстанции не могат да бъдат пренебрегнати при растителни диети

 

Западна против здравословна диета

 

Западната диета може да е обвързвана с нарасналото произвеждане на възпалителни цитокини. Включва следните храни:

пържени картофки

Преработени меса

Рафинирани зърна

Червено месо

Пица

Тестени закуски

Маргарин

Десерти и сладкиши

Напитки, съдържащи захар

За разлика от това, рационалната, здравословна диета (като средиземноморската диета) е обвързвана с по-ниски равнища на инфектиране. Тя се базира на следните храни:

 

Зеленчуци

Бобови растения

Плодове

Риба

Цели зърна

 

Най-добрата диета за ОА

Диетите с високо наличие на антиоксиданти и противовъзпалителни храни са най-хубавият избор за попречване и лекуване на ОА, изяснява Вандана Шет, регистриран диетолог.

 

„ Диетата може да повлияе на ОА както във връзка с намаляването на възпалението, по този начин и във връзка с ръководството на тежестта “, споделя Шет. „ Тъй като ОА постоянно се счита за възпалително заболяване, съществуването на храни, които са противовъзпалителни и богати на антиоксиданти, може да помогне. “

Тъй като ОА постоянно се счита за възпалително заболяване, съществуването на храни, които са противовъзпалителни и богати на антиоксиданти, може да помогне.

Включете в храненето си доста зеленчуци, плодове, ядки, семена, здравословни мазнини (зехтин), пълнозърнести храни, подправки като джинджифил и куркума и протеинови източници като мазна риба (за омега-3 мазнините), пиле, яйца, тофу и бобови растения.

 

„ Моите клиенти нормално са фокусирани върху това кои храни да заобикалят и този лист в действителност е много къс “, споделя Ари, който поучава аленото и модифицираното месо да се употребяват единствено няколко пъти месечно, а сладкишите и десертите – единствено в специфични случаи.

 

Шет споделя, че храните, които предизвикат ОА, са храни с добавена захар; добавени мазнини, изключително трансмазнини и наситени мазнини; и мощно модифицирани храни / рафинирани зърнени храни.

 

Разумният, здравословен хранителен режим съдържа доста характерни хранителни субстанции, които вземат участие в образуването и поддържането на здрави кости и хрущяли, изяснява Ари. „ Преминаването към диета, която съдържа всички тези хранителни субстанции, ще докара до по-здрави стави. “

 

Хранителните субстанции, които би трябвало да се включат в диетата, са витамини А, С и D, омега-3 мазнини, фибри и антиоксиданти.

 

Какво значи това за вас:

Ако сте изложени на риск от ОА, най-хубавият избор е противовъзпалителната диета в средиземноморски жанр. Също по този начин е рационално да намалите приема на захар, на храни с високо наличие на мазнини и ултрапреработени храни.

 

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР