Известен факт е, че Студената война винаги е била известна

...
Известен факт е, че Студената война винаги е била известна
Коментари Харесай

Американският боен кораб, който свали МиГ-ове във Виетнам и успя да подразни съветската флота в Черноморието

Известен факт е, че Студената война постоянно е била известна с това, че нито Съединени американски щати, нито Русия ще се опитат да навлязат в открита война, вместо това ще се случват борби на разнообразни фронтове. Така се премерват силите и по този начин се стига до сверяването на часовниците, само че на различен фронт. От време на време ще се открият и някои директни конфликти, които остават загадка, изключително откакто никой не желае да покачва напрежението. Дълго защитаваните секрети на борда на USS Biddle могат да бъдат разкрити, а и моряците не са чак толкоз тихи в пазенето на военна загадка.

Въпросният транспортен съд е плавал покрай Виетнам по време на войната и се е изправял постоянно против руската флота. През 70-те години Biddle е имал опция да опитва системите си против виетнамски МиГ и да се промъкне покрай руски танкер.

Няма по какъв начин да пренебрегваме обстоятелството, че това е провокативен и доста рисков транспортен съд, чийто екипаж не обича да съблюдава заповеди и щом има късмет да се изправи против съперник, постоянно ще играе по струните на търпението, пробвайки се да предизвика и да сътвори една по-революционна война. Първото стартиране в деяние на този кораб ще бъде през далечната 1965 година Разработен е в Мейн и е четвъртия транспортен съд, който ще носи името на капитан Никълъс Бидъл от континенталната флота.

Капитанът е прочут със своя темперамент и се счита за един от най-младите моряци в историята на флота. Записва се като доброволец на 13-годишна възраст и по-късно съумява да се бори за независимостта на Съединени американски щати, когато е на 25 години. Бидъл има много почести от флота, съумява да оцелее рухването на транспортен съд и съумява да придружи Хорацио Нелсън на неговата арктическа експедиция.

През 1775 година ще е в редицата на патриотите и ще получава капитанска комисионна. През идната година ще успее да приватизира два товарни английски кораба в Нюфаундланд. През зимата на 1777 година ще е в командването на фрегатата Рандолф – транспортен съд с 32 оръдия. Използва го повече от добре в сражението си, обезврежда четири бойни кораба с хранителни запаси покрай Южна Каролина.

Успява да потуши и протест на дезертиращите моряци, като застава пред тях с револвер. През 1778 година следва английска обсада по вода. В края на годината корабът Рандолф ще се изправи против HMS Yarmouth – военен транспортен съд с 2 пъти по-голяма мощ от този на американеца. Бидъл се бори до последно и най-после е тежко ранен, като разрешава на екипажа да напусне кораба, до момента в който той пътува с него към дълбините на океана.

Около 194 години по-късно, американската флота основава круйзер със същото име и счита, че тъкмо това име ще донесе бойната популярност, която тогавашния капитан е носил на флота. Изпратен е в залива Тонкин на изток от Виетнам. Неговата задача е да насочва въздушни удари и да следи придвижването на вражеските лодки. Понякога се постанова да прави и избавителни интервенции.

В нощта на 19 юли 1972 година Бидъл е изпратен да следи и насочва американски въздушни патрули, ескортиращи два развалени самолета до базата. Радарите на кораба блеснат от изненада и показват, че пет противников МиГ-а се насочват точно към кораба. Екипажът не е незабавно известен. Често американските кораби са посещавани от изтребители и съвсем постоянно се връщат назад, само че този път има други нареждания.

МиГ-овете се движат с повече от 500 възела към кораба. Бидъл афишира военна паника и слага всички в бойна подготвеност. Контролната система за огън прихваща първия аероплан и се приготвя за пукотевица с ракети Terrier.

Корабът усилва скоростта си до 25 възела и стартира да прави защитни маневри. Изстрелват се и първите ракети, които багрят палубата в огнените езици на отдалечаващата се ракета. Радарът бързо показва, че точките са станали четири. Два от самолетите ще извърнат курса си и ще бягат, остават единствено още два противников самолета. Те не считат да си тръгнат толкоз елементарно и имат доста по-сериозна задача.

 USS Biddle CG-34

Започва пукотевица с ПВО-тата, до момента в който ракетните установки прихванат идващия изтребител. По време на виражите за нахлуване, единият аероплан е ударен от ПВО-тата и пада в морето. Другият се отхвърля и напуща полесражението. Корабът остава без нито една драскотина. При второто събаряне на самолета не е несъмнено дали ракета или Противовъздушна отбрана система е съумяла да обезврежда съперника.

Във войната има доста повече от гнет и потрес – участва и глупавото хвалене, раздразнение на съперника и подигравките. Екипажът на Бидъл употребява последните две като особена мощ. По време на средиземноморски курс, корабът получава специфична задача през 70-те години на предишния век. Изисква се да следи руските кораби в Черно море. Корабът минава безшумно в черноморски води и стартира да се разхожда с включени радари към съветските кораби, само че съблюдава отдалеченост.

Американците виждат по какъв начин една от лодките напуща групировката, с цел да бъде презаредена от корабна цистерна. Вместо да се отдалечат, американците смъкват флага на своя транспортен съд и капитана вика руско-говорящ моряк, който да се свърже с цистерната. Американският транспортен съд се изравнява и стартира открита връзка с руснаците. Цистерната ще попита какъв брой тъкмо гориво би трябвало. Американците ще дават отговор, че им е нужен един контейнер. Руската цистерна пита какъв транспортен съд е това, преди да позволи фрапантно доближаване. Отговорът най-вероятно няма да се хареса на никого от Варшавския контракт:

„ Това е американски военен круийзър Бидъл! “

Идва миг на тишина, а по-късно всички аларми на кораба се включват. Повечето съветски кораби стартират да се отдалечават и да се разпръскват във всички направления. Следва замяна на псувни и бързо отдръпване на цистерната. Корабите изчезват през нощта, само че американците усещат потребността да изоставен Черноморието, с цел да се върнат назад в своята предпазена зона. Бидъл извършва своята работа до края на Студената война. Участва в сражения в Либия и в Персийския залив. Съществуването му се изчерпва с рухването на Съюз на съветските социалистически републики.

Бидъл е освободен от работа през 1993 година и е раздрънкан през 2001 година Екипажът резервира нещо доста значимо от правилния транспортен съд. Той е дарил всички с качества и невероятна воля да служат на флота. Всеки един от хората на борда получава съществено покачване през идващите години и по един или различен метод ще преподава и споделя спомените си от другите задачи.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР