Извършителят на атаката с камион в Манхатън във вторник се

...
Извършителят на атаката с камион в Манхатън във вторник се
Коментари Харесай

Нападателят от Манхатън имал далеч по-страшен план

Извършителят на офанзивата с камион в Манхатън във вторник се яви в съд в Ню Йорк в инвалидна количка, с белезници на ръцете и краката, съобщи Асошиейтед прес.
 
Узбекистанецът Сайфуло Саипов , който опустоши хора с тежкотоварния автомобил, убивайки осем индивида, бе прострелян и обезвреден от служител на реда. 29-годишният Саипов не изиска да бъде освободен под гаранция и ще остане в ареста, заяви Ройтерс.
 
Според прокурорите по случая мъжът е бил " обхванат от ненавист и от една изкривена идеология ". Те му повдигнаха две обвинявания - в оказване на материална поддръжка на джихадистката формация " Ислямска страна " и в причиняване на гибелта на пешеходци с нает от него камион. По второто той може да бъде наказан на гибел.

 
Esto es lo que sabemos sobre Sayfullo Habibullaevic Saipov, el sospechoso del ataque terrorista en
— CNN en Español (@CNNEE) Саипов ще се яви още веднъж пред съда на 15 ноември. Съдебното чуване бе отсрочено за тогава, защото узбекистанецът изиска превод на съветски език, съобщи ТАСС.
 
Мъжът признал, че е бил въодушевен от видеоматериали на ИД и обяснил, че е решил да извърши офанзивата на празника Хелоуин , тъй като очаквал да има повече хора по улиците.
 
Саипов декларирал, че е " удовлетворен от това, което е направил ", и попитал дали може да разпъне черното знаме на " Ислямска страна " в болничната си стая. Той споделил, че възнамерявал да продължи към Бруклинския мост, където да извърши втора офанзива, като опустоши още пешеходци.

 
Мъжът декларирал още, че е наел камиона, който употребявал при нападението, още на 22 октомври, с цел да " тренира ". Иначе той възнамерявал атентата от към година, като преди два месеца решил да избере камион, с цел да " аргументи най-много жертви ".
 
Американската полиция и Федералното бюро за следствие оповестиха, че търсят още един узбекистанец по отношение на вчерашното нахлуване. Това е 32-годишният Мухамадзоир Кадиров , съобщи още Ройтерс, като се базира на представител на правоохранителните органи . Впоследствие ФБР разгласи, че е открило местонахождението му и той към този момент не е търсен.

 
Представители на правоохранителните органи, поискали анонимност, споделиха, представени от Ройтерс, че Саипов е бил в контакт с Кадиров и още един човек . Разследването продължава и те отхвърлиха да разкрият детайлности.
 
ФБР съобщи, че продължава да търси сведения за Кадиров.

 
Администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп счита причинителя на нападението в Ню Йорк за противников войник, разгласи говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс, представена от Асошиейтед прес.
 
Сандърс означи, че Тръмп е открит за концепцията да изпрати Саипов в американския затвор за обвинени терористи в Гуантанамо, Куба. Президентът не приканва за такава мярка, само че би я подкрепил, в случай че почувства, че това би било най-правилният ход, посочи тя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР