Извънредно положение е обявено в сръбския град Пирот, предават световните

...
Извънредно положение е обявено в сръбския град Пирот, предават световните
Коментари Харесай

Товарен влак от България, превозващ амоняк, е дерайлирал край сръбския град Пирот

Извънредно състояние е оповестено в сръбския град Пирот, предават международните организации. 

 

Десетки хора са се натровили откакто трен, пренасящ амоняк и други токсични субстанции от България, дерайлира и разля товара си край Пирот в Сърбия.
Влаковата комбинация, пренасяща токсични материали, е натоварена в България - в Девня. Влакът е бил с 20 вагона.

Поради понижена видимост на близката автомагистрала до България са станали пътни произшествия. Полицията е затворила автомагистралата.

" Седем души бяха откарани в болница в Ниш ", най-близкия огромен град, сподели Владан Васич, кмет на град Пирот.

Той заяви за 51 натровени.

 

Над 50 души са приети в болница в лечебните заведения в Ниш и Пирот със признаци за отравяне с амоняк, само че животът на нито един от тях не е в заплаха, оповестяват сръбските медии.

 

Лекарите в пиротската болница по-късно осведомиха че един от хората, признати след случая, е умрял.
Той е имал тежки здравословни проблеми.

Влакът е дерайлирал вечерта.

Има " приключване на амоняк и разпространяване на огромно количество газ в атмосферата ", оповестиха в публично изказване от вътрешното министерство.

В засегнатата част на 60-хилядния град Пирот беше оповестено изключително състояние, а управляващите приканиха жителите да останат в домовете си.

На място незабавно след случая са изпратени 27 пожарникари с 10 противопожарни автомобила. Спряно е железопътното придвижване по тази линия.

 

Поради неприятна видимост е прекратено придвижването сред Пирот и Бела Паланка по основния път. Алтернативният маршрут е през село Понор.

 

Заради понижената видимост, провокирана, както се допуска, от приключването, няколко автомобила са се блъснали на главната автомагистрала, водеща към България, в изискванията на натоварено придвижване поради коледните празници, отбелязва Асошиейтед прес. Полицията затвори автомагистралата и пренасочи трафика по обиколни пътища.

 

Компанията " Сърбия Карго " заяви, че това е товарен трен, който се движи ежедневно по сектора Ниш-Димитровград и транспортира първични материали от България до Прахово и Шабац.

Агенция Франс Прес заяви, че във вагоните на дерайлиралия трен са били транспортирани и химически боклуци от България.

Собственикът на онлайн портала Pirot plus Ненад Паунович сподели пред H1 по-рано, че в 30-километровия сектор от Бела Паланка до Пирот се усеща мощна миризма на амоняк, а видимостта е доста неприятна.

„ Жителите на Пирот са доста уплашени и никой не излиза от къщата си ”, уточни Паунович.

Засега не е ясно какво е предизвикало дерайлирането на влака.

 

Амонякът е газ, който при приключване може да бъде възпламеним и да нанесе обилни провали и даже гибел. При отравяне се предлага чист въздух, поемане на водна пара с притурка на оцет, пиянство на топло мляко, минерална вода. При проваляне на кожата тя се измива с чиста вода и се слагат компреси от 5-процентов разтвор на оцет. Може да се употребява и 5-процентов разтвор на лимонена киселина.

 

Няма потърпевши българи при случая в Пирот, където дерайлира български товарен трен, претрупан с амоняк, съобщи по Българска национална телевизия българският консул в Ниш Димитър Цанев.

 

" Първата информация за случая получихме от наши сънародници, които потърсиха връзка с генералното консулство в Ниш. След обзор на шест от тях се оказа, че положението им не е притеснително и са освободени към сегашния миг. Има потърпевши 51 сръбски жители и доколкото знам - гръцки жители, които са в положение, налагащо болнично лекуване. Един или двама от тях са с заплаха за живота ", съобщи Цанев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР