Извънредно положение беше обявено на територията на България преди броени

...
Извънредно положение беше обявено на територията на България преди броени
Коментари Харесай

От последните минути! Обявиха извънредно положение в България заради коронавируса

Извънредно състояние беше оповестено на територията на България преди броени минути на съвещание на Народното събрание.
С 201 гласа "За " решението бе взето единомислещо.
Припомняме, че късно нощес Министерският съвет предложи на Народното събрание да гласоподава оповестяването на изключително състояние. Това беше решено на съвещание на Кабинета, свикано от премиера Бойко Борисов с присъединяване на Оперативния щаб. До обстановката се стигна, откакто единствено за ден потвърдените случаи на ковид у нас набъбнаха с 16 и стигнаха до 23.
Извънредното състояние се афишира на съображение член 84 на Конституцията. Според него то важи до прекосяване на заплахата и дава опция на управляващите да постановат цялостни забрани, в това число и за придвижване в страната и отвън нея. Извънредното състояние дава опция на управляващите да затварят учебни заведения, университети, концертни зали, частни бизнеси, обясни нощес той. Ще бъдат затваряни нощни заведения, игрални зали.
Преди депутатите да гласоподават предлагането, началникът на Националния действен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски ги срещна със обстановката с ковид досега.
„ Тествани са общо 1400 души. От тях има 23 позитивни случая, единствено за през вчерашния ден те са 16. Има и един смъртен случай. Всички към нас бележат растеж в записаните случаи. Според данните от тази заран в света има 134 000 случая на инфектирани. СЗО разгласи към този момент пандемия, извършват се към този момент всички критерии”, сподели той.
Премиерът Бойко Борисов аргументира предлагането за оповестяване на изключително състояние:
„ Това е бактериологична война. В началото всички го подценяваха. Вчерашният ден беше като бомба - с изказвания на всички водачи по света. Усещането на хората и изключителните ограничения носят огромни провали. Нито една страна не е приложила нито една мярка повече от нас, не е направила нещо, което не сме създали ние ". Това съобщи министър председателят Бойко Борисов от парламентарната естрада по време на разискването на предлагането за въвеждане на изключително състояние.
Той акцентира, че тази мярка е нужна основно поради "недисциплинирани хора, които разнасят болестта ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР