Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 юли, реши правителството

...
Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 юли, реши правителството
Коментари Харесай

Епидемичната обстановка се удължава до 31 юли

Извънредната епидемиологична конюнктура се удължава до 31 юли, реши държавното управление в сряда. Удължаването на изключителната епидемиологична конюнктура и използването на противоепидемичните ограничения в страната цели понижаване на въздействието на Covid-19 върху публичното здраве и здравната система, като се вземе поради действителният риск от разпространяване на разнообразни разновидности на SARS-CoV-2 у нас с висока инфекциозност при реализиран все още незначителен имунизационен обсег, се споделя в претекстовете към решението.

По-рано здравният министър изясни, че с изключение на чисто здравните аспекти при решението за удължение на епидемиологичната конюнктура ще се съобрази и нуждата от продължение на обществените заплащания, които са законово обвързани с нея. Става въпрос за парите за рабата на първа линия и поддръжката за хората и бизнеса.

По данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите за последния регистриран 14-дневен интервал (26.04-09.05.2021 г.) заболеваемостта от Covid-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство е приблизително 277.27 на 100 хиляди население, а в 11 страни надвишава междинната за Европейски Съюз. Регистрираната 14-дневна смъртност за същия интервал е 5.56 на 100 хиляди население, като в 11 от страните надвишава междинната за Европейски Съюз.

Въпреки следения спад на заболеваемостта от ковид в страната, разпространяването на коронавирусната зараза визира всички области. Случаи се диагностицират при лица от всички възрастови групи, като смъртността продължава да е най-висока при хората в напреднала и старческа възраст. В международен проект към 09 май България се подрежда на 11-то място по 14-дневна смъртност.

Постигнатият имунизационен обсег на територията на Европейски Съюз е 14.1% с цялостна имунизационна скица и 35.5% с една доза ваксина. Към 15 май в България са приложени 1 112 950 дози ваксина, като с цялостна скица са обхванати 6.3% от популацията на страната, а с една доза – 11.7%. Увеличаването на броя на имунизирани ще спомогне за понижаване на всеобщата схватливост и спиране на епидемиологичното разпространяване на болестта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР