Извънредната епидемична обстановка официално се отменя, считано от 1 април.

...
Извънредната епидемична обстановка официално се отменя, считано от 1 април.
Коментари Харесай

Кои мерки отпадат и кои остават след края на извънредната епидемична обстановка

Извънредната епидемиологична конюнктура публично се анулира, считано от 1 април. Това оповестиха здравните управляващи на брифинг в сряда, съобщи

" В България, след поредицата от разхлабване на ограничения, е време да създадем идната крачка към живота, какъвто го познавахме преди март 2020 година Много страни към този момент го направиха. От 1 април 2022 година България към този момент няма да бъде в изключителната епидемиологична конюнктура. Това значи, че отпадат въведените противоепидемични ограничения в страната ", сподели министърът на опазването на здравето Асена Сербезова.

" Много хора изгубиха борбата с Коронавирус, връщането към нормалността е релативно. Много хора имат постCOVID признаци в продължение на месеци. Пострадаха и доста браншове. Около 100 милиона души изгубиха работата си по време на пандемията. Тя се отрази и върху просветителната система ", добави министърът.

Кои ограничения остават в идващите 3 месеца

За период до три месеца след анулацията на епидемиологичната конюнктура остават в действие да работят следните ограничения:

- опцията на НЗОК да изплаща на изпълнителите на медицински помощи средства за работа при неблагорпиятни условия;

- продължава се действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за установяване на трайно понижена продуктивност и степен на увреждане, надлежно на експертните решения на Комисията към ВМА за валидност за военна работа и работа към доброволния запас, при които срокът на неработоспособност, надлежно срокът на валидност, е изминал по време на изключителното състояние или на изключителната епидемиологична конюнктура.

" Да кажем, че пандемията е свършила, би било преждевременно. Но България е измежду четирите страни, които задържаха най-ниски стойности по заболеваемост ", разяснява основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

" По отношение на носенето на защитни маски - имаше редица разногласия, само че няма никакво подозрение в тяхната успеваемост. Силно целесъобразно ще остане носенето на маски в градския превоз, в лечебни здравни заведения, при струрпване на доста хора навън и за хора в рискови възрасти и такива със съпътстващи болести. Препоръчително остава и потреблението на дизенфектанти”, добави той.

Какви правила ще важат за влизане в страната

Остава граничният здравен надзор. От 1 април остава в действие условието за даване на документ на граничните пунктове. Ще се изисква един от годните цифрови документи, които работят и към настоящия миг - за имунизация, преболедуване, проучване или подобен документ.

Отпада условието за трите цвята по зони за страните и ограничаването за недопускането у нас на лица от страни в алената зона.

Структура на работата на лечебните заведения

Нов законопроект планува опцията министърът на опазването на здравето да вкарва противопидемични ограничения отвън оповестена притивоепидемична конюнктура. Те няма да бъдат същите, както до момента. Няма да са свързани с опцията за ограничение напредването на територията на страната, налагането на карантини, локдауни или прекъсването на обекти. Не може да се включва възбрана за влизането в страната на жители на други страни.

Законът планува запазването на структурата на лечебните заведения с по този начин наречените Коронавирус отделения. Остава и опцията за поддържане на подготвеност отвън отделенията лечебните заведения да се преструктурират за лекуване на пациенти с ковид.

Лицата, които са заболели или контактни, подлежат на карантина. Това важи за всички заразни болести.

За възнагражденията за медиците

Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров добави, че се водят договаряния за метода, по който ще продължи изплащането на възнагражденията на медицинските експерти.

" Всички с неспокойствие чакахме да пристигна моментът, в който ще преминем към естествен темп на работа, моментът, в който ще дадем опция на сътрудниците още веднъж да получават своите хонорари на база свършена работа. Сега ще имаме в завещание заплащания, свързани с изключителното състояние. Тези пари осигуряваха фонд " Работна заплата " в доста лечебни заведения. Нашите оферти са за компенсиране и отпадане на тези заплащания, както и насочването на напъните към полагането на позитивни първи стъпки в това отношение. Задачата, която стои пред нас, е да подсигурим заплащането и приходите на българските лекари. Може би другата седмица ще подпишем анекс. Поставяме началото на тактика, в която България би трябвало да се оправи с рецесията, пред която сме изправени в опазването на здравето ", добави доктор Маджаров.

Заплащането за сложена доза ваксина към персоналните лекари не отпада, защото не е обвързвано с изключителната епидемиологична конюнктура. Тази активност остава и ще бъде заплащана, както до момента.

Личните лекари няма да могат да издават направление за PCR проби след 1 април, стана ясно още по време на конференцията.

За имунизационната акция

Министърът на опазването на здравето разяснява още, че е обикновено е да има болни даже в страните с високо имунизационно покритие.

" Можем обаче да предотвратим сериозните последици. Продължаваме осведомителната акция за имунизацията, която се споделя " Плюс мен ". Това е първата по рода си толкоз огромна акция. Длъжници сме на хората - да предадем посланията, учредени на науката, в наличен тип. Кампанията има личен сайт- Там е налично всичко за имунизациите и имунизацията. Има изчерпателна информация за имунизацията и на децата, на дамите, които възнамеряват бременност или към този момент са бременни или кърмачки. Материалите в уеб страницата са основани напълно на научни данни и са направени от специалисти в разнообразни сфери. Апелирам пандемията да не се употребява с политически цели”, посочи Сербезова.

По думите й COVID-19 ще остане известно време с нас и ние би трябвало да се научим да живеем с него и да лекуваме, даже отвън изключителна епидемиологична конюнктура.

Евентуално връщане на ограничения ще се основава единствено на епидемиологични критерии, стана ясно още от думите на министър Сербезова. След отпадане на рестриктивните мерки, ще има мониторинг в продължение на месец, с цел да се види въздействието на тази смяна, сподели още тя.

" Около 30-50% от хората ще продължат да носят маски, тъй като по този начин ще се усещат по-добре. Ще следим какво ще е държанието на хората в България. Ще се следи по какъв начин смяната се отразява върху разпространяването на инфекцията. Извънредната конюнктура би трябвало да бъде сменена от по-добре таргетирани интервенции ", разяснява още тя.

Осигуряването на лекарства за лечебните заведения

Има задоволителни количества от нужните лекарства, увериха управляващите. Плащането на тези медикаменти от страната не е обвързано с епидемиологичната конюнктура, само че е обвързано с вероятно оповестяване на завършек на пандемията от СЗО. Ако това се случи, за нашата страна няма да има опция да обезпечава лекарствените артикули по този ред.

Д-р Ангел Кунчев разяснява още, че в случай че желаеме да няма връщане обратно и да сме защитени, би трябвало да имунизираме оптимално огромен брой хора.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР