Изучаване на български език и предучилищни занимания за 20 украински

...
Изучаване на български език и предучилищни занимания за 20 украински
Коментари Харесай

Дневен център за децата на украинските бежанци отвори врати в Пловдив

Изучаване на български език и предучилищни занимания за 20 украински деца от 3 до 6 години ще дава първият в Пловдив дневен център за работа с деца-бежанци, който отвори порти.

Той се намира в дългогодишно неизползваемите пространства на ДГ „ Кремена “ в регион „ Тракия “. Благодарение на Община Пловдив те бяха предоставени със алегоричен наем на Фондация „ Юкрейн съпорт енд реновейшън “, която оказва помощ на украинци, принудени да изоставен страната си. По-голямата част от тях са пристигнали в България от региона на Харков, Мариупол, Киев и Одеска област.

„ Това е първият център в някогашни детски блокови градини, който вършим за децата. Предстои да бъде отворен още един на бул. „ Източен “ като концепцията е да има дневен общностен център, в който да може да се работи с децата и с родителите и последователно те да бъдат интегрирани “, съобщи зам.-кметът по обучение Стефан Стоянов.

Наталия Елис от фондацията, занимаваща се с помощта разясни: „ Това са най-вече деца на майки, които към този момент са намерили работа тук. През деня, до момента в който майките са заети, децата ще бъдат в центъра, където ще бъдат хранени три пъти на ден. Те ще имат опцията да учат и български език като за задачата сме поканили някогашни преподавателки да организират занимания с тях няколко пъти седмично “.

Тя благодари на Община Пловдив, както и на всички донори, които са подкрепили идеята и добави, че сега се реконструира някогашната „ Белодробна болница-Кудоглу “, която ще се трансформира в буферен украински център за бежанци.

„ Предвиждаме някогашната белодробна болница да действа като център за краткотрайно настаняване на украински бежанци. Той ще разполага с 53 стаи и ще могат да бъдат настанени над 160 души. Идеята е бежанците да обитават там за няколко месеца до момента в който научат български, интегрират се и си намерят работа “, разяснява зам.-кметът по обществена политика Георги Титюков.

На откриването на центъра участваха още и кметът на регион „ Тракия “ Костадин Димитров, почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев, както и представители на Фондация „ Америка за България “. За двата детски центъра в Пловдив фондацията отпусна подаяние от 50 000 лева като средствата ще бъдат употребявани за заплати на учителките, които ще се грижат за децата, както и за тяхното изхранване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР