Изцяло реновираната зала "Фестивална", която вече ще носи името "Асикс

...
Изцяло реновираната зала "Фестивална", която вече ще носи името "Асикс
Коментари Харесай

Изцяло реновираната зала "Асикс Арена" бе официално открита


Изцяло реновираната зала "Фестивална", която към този момент ще носи името "Асикс Арена" през днешния ден бе открита публично от премиера Бойко Борисов, спортния министър Красен Кралев, ръководителя на Българска федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов, някогашни и сегашни звезди на българската атлетика, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Залата бе затворена от 2011-та година, а ремонтът бе отлаган доста пъти в последните години. В обновлението на оборудването са вложени 7 милиона лв., от които 4 милиона са лични средства на комерсиално сдружение „ Академика 2011 “ ЕАД с принципал ММС, а останалите 3 милиона лв. са обезпечени по контракт за енергийна успеваемост. "За нас несъмнено това е трогателен момент, тъй като аз съм от хората, които помнят и началото на тая зала, тя беше издигната преди към 50 години и до този миг не беше юридически никакъв ремонт", показа Карамаринов на днешната гала. Откриването на "Асикс Арена" е доста добра вест за българските спортисти, изключително тези, които се приготвят в София, защото в последните години те на процедура нямаха късмет да водят естествена подготовка през зимата.

"Аз ще споделя нещо доста персонално. За първи път преди години в тази зала видях съревнование по лека атлетика и едно през днешния ден съм още веднъж тук като един от водещите спортисти, тъй че зала "Фестивална", "Асикс Арена" е съществена и доста значима за всички. Благодаря за всичко, което вършиме за българския спорт", показа огромното име на българската атлетика в последното десетилетие Ивет Лалова.

След ремонта потенциалът на залата е повишен на 2270 седящи места с опция да бъдат настанени до 6000 души за концерти и всеобщи прояви. Всички седалки са сменени. Инсталирано е най-модерно и качествено спортно съоръжение – цялостен комплект принадлежности за лека атлетика и писта с четири коридора от реномирания производител „ Мондо “. Обособени са ВИП ложа, пространства за администрация, личен състав, тимове, съдии, делегати, допинг надзор и бранш за медиите. Осигурен е достъп за хора с увреждания както в спортната зона, по този начин и на трибуните. По време на реконструкцията са въведени ограничения за енергийна успеваемост и изолираност на стените и покрива, вследствие на което разноските за отопление и консумативи ще намалеят осезаемо с 40%. Освен главното си приложение за лека атлетика, залата е подобаваща и за доста други спортове като футзал, гимнастика, танци, аеробика, бойни спортове, фитнес и други Компанията, чието име носи към този момент залата, ще оказва помощ за издръжката на оборудването със 100 хиляди лв. на година през идващите 6 години.

Премиерът Бойко Борисов разкри, че близкостоящият стадион "Академик" ще бъде ремонтиран за 4 милиона лв.. "На Ивет Лалова ѝ харесва и на децата им харесва, това е премного. Ще създадем в този момент и стадиона. Базата в Бургас - там ще са Световните шампионати, тъй като са шест коридора, тук са 4. Плюс пистите, които направихме в Стара Загора, Русе, под дърво и камък откривахме. А занапред почваме да вършим нови неща, там има за дребните обитаеми места стадиони, зали, физкултурни салони. Двете стратегии за учебната инфраструктура и селските стратегии са към милиард и двеста ще отидат за сходни съоръжения", изясни Борисов след формалната гала.

Той разяснява и проблема със стадион "Българска армия" и базата в Панчарево, които сега се употребяват от ЦСКА-София. "В връзките сред почитателите не се меся. Базата на ЦСКА си е на ЦСКА и за нищо друго не може да се употребява. Така че същински се надявам, пък и виждате вървят доста добре в шампионата. Ние трябваше да осигурим успокоение и благоприятни условия да се развива клуба, това сме го създали. От там-нататък има си цивилен организации в самите фенклубове. Да седнат и да се схванат. Отборът им върви повече от добре. ЦСКА е клуб, който може и три, и четири тима да поддържа постоянно. ЦСКА имаше тимове преди време, в които всичките бяха национали и запаси им стояха национали", сподели Борисов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР