Изцяло природозащитен екип готви за политическия си кабинет вицепремиерът и

...
Изцяло природозащитен екип готви за политическия си кабинет вицепремиерът и
Коментари Харесай

Ето ги новите заместник-министри на вицепремиера Борислав С...

Изцяло природозащитен екип готви за политическия си кабинет вицепремиерът и министър на екологията Борислав Сандов. Той към този момент е направил пред премиера Кирил Петков предложенията си за заместник-министри, написа “”.

В екипа на Сандов ще влязат някогашният началник на естествен парк “Витоша” и на сдружението на парковете Тома Белев и ръководителят на неправителственото съдружие “Балканка” Димитър Куманов.

Белев е прочут като един от най-дългогодишните природозащитници в България. Той бе началник на естествен парк “Витоша” в продължение на 13 години. През 2012 година бе освободен от поста след спор с вложител в ски зоната на планината. В момента Белев е общински консултант от Демократична България в София.

Димитър Куманов пък е създател и деятел на неправителствената организация “Балканка” и неприкрит последовател на построяването на водноелектрически централи по реките.

Назначението на двамата природозащитници, както и на останалите заместник-министри в държавното управление обаче се бави поради инспекциите им в Национална агенция за приходите и ДАНС. Според съдружното съглашение всеки претендент за този пост би трябвало да бъде тестван преди назначението, макар че всеки министър е свободен да предложи хора от своята партийна квота.

Вчера министър председателят освободи зам.-министрите на земеделието, останали от служебния кабинет, Явор Гечев, Крум Неделков и Георги Събев.

Продължава и пазарлъкът сред “Продължаваме промяната”, Българска социалистическа партия, “Има подобен народ” и “Демократична България” за шефските постове в парламентарните комисии. До късно нощес нямаше съгласие макар проектите комисиите да бъдат гласувани от Народното събрание тази седмица.

От “Продължаваме промяната” вземат основни комисии като правната, икономическата, външната, по туризъм, по енергетика, за дигитализацията. След като разгласи за своя съществена цел постигането на нулева корупция във властта, в този момент Политическа партия знаково желае и комисията за битка с корупцията в Народното събрание.

Една от противоречивите се оказала комисията по районна политика, защото към нея апетити имали освен хората на Кирил Петков, само че и от Българска социалистическа партия. Червените ще получат най-вероятно комисиите по защита, екология и въпросите на Европейски Съюз. Те обаче проявявали интерес и към тези по опазване на здравето, където началник може да е проф. Георги Михайлов, и по обучение - с Ирена Атанасова отпред. Не е ясно какъв брой тъкмо ще получи Българска социалистическа партия в последна сметка.

Обсъждан е и вид обществената комисия да бъде препоръчана на Хасан Адемов от Движение за права и свободи, който е парламентаристът с най-големи знания и опит в сферата. До публицистичното затваряне на броя обаче решение по този проблем нямаше.

Много е значимо какви персони ще бъдат ръководителите на комисиите, сподели през вчерашния ден зам.-шефката на Народно събрание Ива Митева от Има Такъв Народ. И изясни, че Народното събрание се е обновил прекомерно доста, прекалено много ще има да учи и ще е мъчно. Едно е да сте доверчив, тъй като сте млад, друго е, тъй като нямате опит и познания, сподели тя. Най-спешно би трябвало да проработят бюджетната и правната комисии, добави Митева.

Свързани вести Кирил Петков освободи трима заместник-министри Новата власт сграбчи метлата! Ето първите уволнения
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР