Изтребител на НАТО, който е летял под пътнически самолет на

...
Изтребител на НАТО, който е летял под пътнически самолет на
Коментари Харесай

Русия: Изтребител на НАТО наруши въздушното ни пространство

Изтребител на НАТО, който е летял под пътнически аероплан на Air Serbia, е нарушил въздушното пространство на Русия, написа в. Правда.

Гражданският аероплан на Air Serbia е летял по маршрут Санкт Петербург - Белград. Наложило се е той да бъде ескортиран от белгийски изтребители в небето над Литва. Инцидентът е станал в петък вечер. Пътническият аероплан се е приземил сполучливо в Белград.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че ще изпрати публично питане до Русия и НАТО по отношение на случая с хипотетичния изтребител на НАТО. Вучич даже цитира в изявление по националната телевизия репортажа на водача на полета Москва-Белград. В него се споделя, че изтребител, евентуално принадлежащ към една от страните от Северноатлантическия алианс, е летял под гражданския аероплан Air Serbia. По думите на водача той е получил предизвестие от съветската работа за надзор на полетите да внимава за боен аероплан, който се движи наоколо до гражданския аероплан.

„ Беше сив изтребител Phantom-15 или Eurofighter. В съветското въздушно пространство имаше един от самолетите на НАТО, който летеше единствено на километър по-ниско, а съветската работа за надзор на полетите ни предизвести, че някой различен е покрай нас, да проверим какъв аероплан е и в случай че можем, да съобщим. Самолетът летеше в нашата посока отляво надясно, на към 610-762 м. по-ниско, само че без опасност за нашия аероплан и полет. След това той отлетя по личния си курс и бързо изчезна от полезрението “, споделя водачът.

Air Serbia остава една от задграничните самолетни компании, които не престават полетите си до съветските градове. Сърбия не затвори въздушното си пространство за съветски пътнически самолети, само че съветските самолетни компании не могат да летят до Белград, защото маршрутите минават през страни, които са затворили въздушното си пространство.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР