Източване на военния корабостроителен завод Флотски арсенал е установила проверка

...
Източване на военния корабостроителен завод Флотски арсенал е установила проверка
Коментари Харесай

"Флотски арсенал" е източван чрез комисиони и фирми подизпълнители

Източване на военния корабостроителен цех " Флотски боеприпас " е открила инспекция на финансовото звено на държавния холдинг " Терем ". Проверката e направена по сигнали. Източване е имало на всички равнища съгласно Министерството на защитата (МО). Един от методите е посредством потреблението на медиатори, за което заяви заместник-министърът на защитата Анатолий Величков на съвещанието на отбранителната комисия на Народното събрание. " Аз имам транспортен съд, обаче с цел да си докарам кораба за ремонт, би трябвало да мина през медиатор ", описаха от МО. Комисионерите са получавали сред 12% и 15% от цената на договорката. В същото време се калкулира 6% облага за предприятието. Източване е имало и посредством наемане на подизпълнители, които в избрани моменти са достигали до 80, а главните компании са 3-4. Посредници е имало и при пазаруване на материали.

Мръсната работа се прави от " Флотски боеприпас ", а високодоходните процеси по ремонтите се трансферират на компании, които имат подписани контракти за подизпълнители с " Флотски боеприпас " и работят на площадката на " Флотски боеприпас ", сподели Величков пред депутатите. Така за военния корабостроител е оставала " енергоемка и нископлатена работа при ремонтите на корабите като шлайфане и разчистване ". " Частни компании, работещи на доковете на завода, са наемани за скъпите действия, като са употребявали и служащи на военния цех ", сподели още Величков.

Миналата година в завода са ремонтирани 5 кораба на българските военноморски сили, а тази година са планувани още 6. Ремонтират се и 3 външни кораба. " Ако продължаваме да усилваме привлечените кораби от външния пазар, ще изравним разноски и доходи. Разходите за личен състав са към 1 млн. всеки месец ", сподели Величков. Очакванията са били след осъществяване на контракти за над 70 млн. лева сдружението да е в прелестно финансово положение до 2016 година, само че лъвския къс от осъществените поправки е отишъл при външни компании.

От МО са разговаряли с компаниите подизпълнители и чакат процеси, които те правят, да бъдат трансферирани към " Флотски боеприпас ", откъдето те са взели и служащи. Освен това комисионите са понижени до 6% и " все пак съществуват поради опасността да не би да останем без работа, в случай че отрежем външните брокери ", сподели още Величков.

Според източници на " Дневник " от Варна компаниите, които работят по дълготрайни контракти с " Флотски боеприпас ", са " Хеленика ", " Варна меритайм " и " Варса ". На процедура всички компании, които имат в предмета на активността си " кораборемонт ", употребяват доковете на сдружението. Тези, които имат лични докове, са две - " МТГ Делфин 1 " и " Одесос ".

Само 30% от поръчките, по които работи " Флотски боеприпас ", са техни лични. Останалите 70% са обезпечени от външни контрагенти.

Почти всяко държавно управление се пробва да смени шефа на " Флотски боеприпас ", като последният подобен опит беше през 2015 година, при второто държавно управление на Бойко Борисов. Тогава служащите на " Терем " излязоха на митинг и шефът на сдружението Георги Стойков резервира поста си след решение на Борисов.

Във Варна допускат, че ще бъде изработен следващ опит за промяна на управлението.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР