Източник в. ТрудПокрай празниците едно скандално решение на надзора на

...
Източник в. ТрудПокрай празниците едно скандално решение на надзора на
Коментари Харесай

Проф. Иво Петров за скандалното решение на НЗОК, прецакващо пациентите: Поне 100 болници трябва да бъдат закрити

Източник в. " Труд "

Покрай празниците едно скандално решение на надзора на здравната каса не получи предстоящата гневна реакция. Мнозина доктори не бяха разбрали, че НЗОК реже парите за медицински консумативи, а те ще би трябвало да желаят от пациентите да доплащат за нещо, за което преди не са плащали. Как решението на НЗОК ще рефлектира върху лечебните заведения, докторите и пациентите питаме националния съветник по инвазивна кардиология проф. Иво Петров. Той дава отговор и на въпросите на „ Труд “ за нужните промени в опазването на здравето, които ще подобрят достъпа на болните до лекуване.

– Проф. Петров, какви ще са следствията от решението на надзора на здравната каса за понижаване цените, които НЗОК заплаща за импланти и други медицински произведения? 
– Намаляването на реимбурсацията на някои имплантище докара до лимитиране на опциите за лекуване на доста пациенти. Ще се разшири кръгът от заболели, които няма да могат да бъдат лекувани без доплащане. За страдание, доплащането става предписание. Това можеше да се вкара преди години. Трябваше да се въведе доплащане и това е ясно на всеки, който е имал пряк допир със здравната система. Сблъсквал съм се с това и аз, и на мен ми се е налагало да доплащам когато татко ми беше много тежко болен. Не съм имал нищо срещу да доплатя, тъй като ми е ясно, че системата има финансов недостиг. И този финансов недостиг води до доплащания. Те би трябвало да се създадат обаче систематично, кардинално и на бяло. Трябва да има опция фондове, фондации, здравноосигурителни фондове да оказват помощ на касата, която очевидно не може да финансира нашето опазване на здравето.

Цялото изявление четете ТУК
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР