Източник: Puls.bg Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отменя нулевия прием

...
Източник: Puls.bg Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отменя нулевия прием
Коментари Харесай

Софийският университет отменя нулевия прием по медицина

Източник: Puls.bg

Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ анулира нулевия банкет по компетентност „ Медицина “ за образователната 2018/2019 година. Решението е взето на съвещание на Академичния съвет на висшето образователно заведение, провело се на 18 април.

Проектът за банкет планува 80 места в компетентност „ Медицина “ в Медицинския факултет на Алма матер, написа на формалния уебсайт на университета.

От управлението на Софийския университет прецизираха, че ще проведат общи кандидат-студентски изпити по химия и биология дружно с Медицинския университет в столицата. Така претендентите за компетентност „ Медицина “ в Софийския университет ще поставят общите кандидат-студентски изпити, които тази година са проведени от Медицинския университет – София.

В началото на февруари 2018 година доста кандидат-студенти бяха разочаровани, че най-старото висше образователно заведение в страната афишира нулев банкет за държавна поръчка по компетентност „ Медицина “. Предложението бе на Факултетния съвет на Медицинския факултет към СУ „ Св. Климент Охридски “.

Свързани публикации.. СУ с нулев банкет по медицина за държавна поръчка 0 Медицината - най-желана измежду непознатите кандидат-студенти у нас 0 Студенти срещу намаляването на дотациите за образование по медицина 0

По-рано резултати от проучване на Националния център за информация и документи „ Модели на обществено финансиране на висшето обучение. Нова стратегия на Европейски Съюз за развиване на висшето обучение “ демонстрираха, че има огромни диспропорции сред обособените професионални посоки в университетите. Например, за професионални посоки „ Медицина “, „ Стоматология “ и „ Фармация “ диференцираният норматив е с коефициент 9,40, до момента в който при „ Икономика “, „ Администрация и ръководство “ и „ Туризъм “ е 1,00. От друга страна при започване на февруари държавното управление промени метода на установяване на диференцирани нормативи за прехрана на образованието на студентите по професионални посоки. Причината за това бе несъответствието във държавното финансиране.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР