Източник Дойче велеПротивопоставянето на Ангела Меркел и Еманюел Макрон във

...
Източник Дойче велеПротивопоставянето на Ангела Меркел и Еманюел Макрон във
Коментари Харесай

Дойче веле: Газовата победа на Меркел е изгодна за Германия, Русия и България

Източник " Дойче веле "

Противопоставянето на Ангела Меркел и Еманюел Макрон по отношение на плана на „ Газпром “ „ Северен поток-2 “ продължи по-малко от денонощие. Победата на канцлерката е преференциална за Германия, още повече – за Русия, а дружно с тях и за България.Съпротивата на Франция против подкрепяния от Германия план за газопровод „ Северен поток-2 “ продължи по-малко от денонощие.

В четвъртък, 7 февруари, във втората половина на деня Париж публично разгласи желанието си да поддържа импортираните ремонти в Третия енергиен пакет, които биха могли да блокират или най-малкото съществено да забавят строителството на значимия за „ Газпром “ водопровод.Още преди обяд в петък, 8 февруари, дойде известие, че Германия и Франция са се договорили за компромис, който в действителност подсигурява завършването на плана, реализиран от съветската компания с присъединяване на европейски компании. Няколко часа по-късно откритата формула беше утвърдена съвсем единомислещо в Брюксел от представителите на страните от Европейския съюз.Загадъчният демарш на Париж и успеха на БерлинСъщността на компромиса: за влизащия в Евросъюза от трети страни газопровод дава отговор тази държава-членка на Европейски Съюз, на територията на която тази транспортна автомагистрала за пръв път се причислява към европейските енергийни мрежи.

С други думи, „ Северен поток-2 “ ще бъде контролиран /в сходство с Третия енергиен пакет/ от Берлин, а не от Брюксел. Съответно той към този момент не може да бъде блокиран.В същото време Европейската комисия получава опция да реализира контрола върху тръбопроводите. Това е втората част на компромиса, на който доста държаха в Париж. Уж, Франция е разтревожена от зависимостта на Евросъюза от съветския газ, затова било значимо да се подсигурява европейския надзор, с цел да не се трансформира тази взаимозависимост в прекомерно огромна.Такъв поврат на събитията наподобява като цялостна и стремителна дипломатическа победа на Германия и нейния канцлер Ангела Меркел.

При това остава мистерия, за какво Париж, имащ многочислени чудесно функциониращи канали за връзка с Берлин, в началото обществено и демонстративно се опитваше да се разграничи от немската линия, а по-късно незабавно отстъпи.Наистина ли за постигнатия за броени часове блиц компромис двете страни не можеха да се договорят без непотребен звук зад затворени порти?Истинските спечелили - „ Газпром “ и КремълАктуалната версия в съветските обществени мрежи гласи, че Еманюел Макрон се е оповестил против „ Северен поток-2 “, огъвайки се под натиска на отвъдокеанския съперник на този план Доналд Тръмп и неговата администрация.

Но, в случай че това в действителност е по този начин, то Меркел извънредно бързо оказа помощ на Франция да се изправи.И въпреки всичко същинският победител в тази история е „ Газпром “: той отстоя своите ползи благодарение на Меркел. При това спомагателен бонус за Кремъл е това, че Германия, прокарвайки своята позиция в Европейски Съюз под формата на компромис, надали спомага за укрепването на сплотеността в Евросъюза, където доста страни, както и преди са срещу „ Северен поток-2 “. Подклаждането на несъгласия в Европейски Съюз, сеенето на различия, разгарянето на спорове е отдавнашна тактичност на Москва, а тук всичко се случи от единствено себе си, даже не се наложи да се прави нещо.Защо Ангела Меркел поддържа тръбопровода на раздора?Но поражда въпроса: за какво Меркел, уверената привърженичка на европейското единение, по този начин гневно пази този водопровод на раздора?

Има цялостен комплекс от аргументи.Най-актуалната от тях се състои в това, че откакто Брюксел в сряда, 5 февруари, наложи несъгласие поради антимонополни съображения на сливането на железопътните клонове на „ Сименс “ и „ Алстом “, немският канцлер не можеше да допусне второ за три дни огромно външнополитическо проваляне на своето държавно управление: такава уязвимост щеше да сложи под подозрение нейното водачество в Германия.Още повече, че Меркел одобри и стартира да отстоява гледната точка, съгласно която „ Северен поток-2 “ е преференциален за немската стопанска система и значим за енергийното доставяне на страната.

Особено при ситуацията, че Германия поема курс за отвод от потреблението на въглища в електроенергетиката до 2038 г.Освен това е прекомерно късно за отвод от плана, а и няма безапелационни юридически учредения за това. А приемането на чисто политическо решение би подкопало вярата в надеждността на правната система в Германия.Но основната, фундаментална причина за нейната поддръжка за „ Северен поток-2 “ се състои в друго: Ангела Меркел принадлежи към тези многочислени немски политики, които откровено имат вяра, че в името на съхраняването на мира и стабилността в Европа с Русия би трябвало да се поддържат връзки, а енергетиката е точно тази област, където взаимноизгодното съдействие се развива най-добре.

Тя не желае да изгаря мостовете или, в този случай, да потапя газопроводите.Шансовете на България да се контракти за „ Турски поток “ нараснахаЗаради това на Меркел й се постанова да се помири с обстоятелството, че тази позиция в известна степен е потребна за Москва. Впрочем, от достигнатия и утвърден в Брюксел компромис печели освен Русия, само че и още един сътрудник на Германия в Европейски Съюз, България.Изработената в този момент формула „ влизащият в Евросъюза газопровод от трети страни се контролира от страната, на територията на която той за пръв път се включва в европейските мрежи “ усилва възможностите на България да се трансформира в първия адресат и страна-транзитьор на същия този съветски газ, който „ Газпром “ има намерение да изнася за Европейски Съюз по втората права от „ Турски поток “.

В актуалната политическа обстановка София и Москва, вероятно, ще могат по-лесно да се договорят, в сравнение с Москва и Брюксел. /БГНЕС----------Андрей Гурков, „ Дойче Веле “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР