Източник: Bulgaria ON AIR В момента в страната циркулира парагрип

...
Източник: Bulgaria ON AIR В момента в страната циркулира парагрип
Коментари Харесай

Проф. Кантърджиев: В момента циркулира парагрип

Източник: Bulgaria ON AIR

В момента в страната циркулира парагрип вид 1, няма грипни вируси и формалната статистика за заболеваемостта не се разграничава от тази по същото време предходната година. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR проф. Тодор Кантърджиев , шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Парагрипът е присъщ за есента, сподели още той. И изясни, че сега доминират инфекциите на горните дихателни пътища, породени от риновируси, които са присъщи за по-топлите месеци. Обикновено през ноември тези вируси бързо се изместват от зимните. Причината за забавянето им е по-топлото време през последните дни, разясни той.

„ Само в 10 страни на Европейския съюз е намерено някакво придвижване на вируси . Много забавно, единствено 3% от изследваните материали са позитивни. Докато като стартира грипната зараза, над 50% от материалите, които получаваме в референтна лаборатория , които са от най-тежките случаи – на хора в болница, лежащи от инфекции на белия дроб, над 50% са с грип “, разяснява шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Проф. Тодор Кантърджиев посочи, че има разлика сред грип и инфекциите , присъщи за есента. Парагрипът спада към вторите и не предизвиква затруднения . Симптомите са мощна хрема, запушен нос , бистра секреция от носа. При множеството хората хремата продължава една седмица, а при към 25% - към две. Ако кашлицата е лека, няма мотив за терзание, само че в случай че продължава повече от седмица и става по-суха и тежка, тогава приказваме за зараза от коронавирусите, уточни още той.

Превенцията от грип е съблюдаване на по-добра хигиена на ръцете, здравословно хранене , отбягване на контакт с заболели и изобщо визити тук-там, на който се събират доста хора, безапелационен бе проф. Кантърджиев.

Още от диалога може да видите във видеото:


Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР