Източник: Бивши акционери на фалиралата румънска застрахователна компания City Insurance“

...
Източник: Бивши акционери на фалиралата румънска застрахователна компания City Insurance“
Коментари Харесай

Изнудвачите на „Евроинс“: Политици, корупция и шпионски връзки от времето на КГБ и Чаушеску

Източник:
Бивши акционери на банкрутиралата румънска застрахователна компания „ City Insurance “ стоят зад офанзивите против българската „ Евроинс “ в Румъния, разгласи преди дни ръководителят на Надзорния Съвет на „ Еврохолд “ Асен Христов.
„ Беше проведена среща с един от акционерите на Сити Иншурънс. На нея аз получих публично предложение „ Евроинс “ да придобие „ Сити “ с допълнението, че по-добре да се съгласим, тъй като другояче нямаме избор “, разгласи той. „ Натискът идва от избрана група хора, която преди притежаваше една друга застрахователна компания – „ Сити “. Тя се появи на хоризонта преди 4-5 години, съумя бързо да направи пирамидална конструкция с към 35% пазарен дял и през нея изтекоха 300-400 млн. евро за това време. Компанията е банкрутирала и в този момент в Румъния текат следствия “, изясни той в друго свое изявление.
От разказаното от Асен Христов пред медиите излиза наяве, че най-вероятно става дума за опит за покриване на следи при източването на парите на „ Сити “ , с концепцията вредите и отговорността да бъдат трансферирани на българските бизнесмени.
За срещите на Христов с неназования акционер или акционери на „ Сити “ се знае, че с изключение на в Румъния, са водени още във Виена и Истанбул. Той обаче на никое място не разкри с кого тъкмо е бил заставен да се среща по самодейност на Кристиян Рошу, отговарящ в Румъния за застрахователния контрол.
Тръгнахме по следите на вероятните имена, които може да са взели участие в несполучливото изнудване на българите. Темата кой в действителност стои зад пирамидата „ City Insurance “ е изследвана в дълбочина от румънските публицисти през годините.
е къса: „ City Insurance “ е била следена от „ Vivendi International SRL “ , която е мажоритарен притежател с дял от 85.23%. Директорът Николае Мушат има 8.9%, Фортуна Копола – 2.37%, Кристиан Паскале – 1.91%, останалата незначителна част от компанията е в ръцете на други свързани лица.
Според отчет на Камарата по несъстоятелността на Трансилвания, оповестен при започване на тази година в, шефовете на „ Сити “ са водели двойно счетоводство и за били на заплати от по приблизително 10 000 евро чисти месечно. Отделно от това постоянно прибирали бонуси и са финансирали лични бизнес инициативи на гърба на застрахованите в „ Сити “.
Поименно считаните за отговорни в измамата са Дан Одобеску – общоприет шеф на „ Сити “, Ренато Силагий – президент на борда на компанията, Мирча Барбу Бузера – вицепрезидент на директората, Спиридон-Ставрос Маврогалос Фотис – член на управителния съвет, Макс Уолтър Рослер – вицепрезидент на Надзорния съвет, Епамеинондас Папаниколау – член на надзорния съвет и Аелита Арампова – също член на Надзорния съвет.
През 2015 уеб сайтът дефинира схемата с издигането на компанията до най-големия състезател в Румъния в бранша със застраховките „ Гражданска отговорност “ като „ дискретна мрежа “, обвързвана с италиански капитали, политици и шпиони. Години преди събитията да потвърдят, че става дума за скица, завлякла със стотици милиони евро застрахованите румънци, журналистът Сербан Биску е описал и кои са лицата, които стоят в сянката на вложителите. Той приказва за политици от остарелия режим, разузнавачи и „ момчета от Доробанци “ (градче, покрай границата с Унгария. Метафората няма български превод, само че в случай че би трябвало да се потърси някакъв еквивалент – нещо като „ Магурата “, тогавашното гангстерско средище от 90-те години).
Бос на компанията действително е Дан Одобеску , зет – (жените им са сестри) на някогашния министър председател на Румъния Адриан Нъстасе , който беше наказан поради корупция през 2012 година Другите три имена, които на процедура взимат решенията, са юристът Кристиан Паскале, .
Деверът на Одобеску – Нъстасе, беше отпред на Румъния сред декември 2000 и декември 2004 година След слизането си от власт до 15 март 2006 година председателстваше Долната камара на румънския парламент. Подаде оставка поради обвинявания в корупция, по които през 2012 година беше наказан на 2 години затвор за корист с обществени средства за спонсориране на личната си несполучлива кандидат-президентска акция. Преди влизането си в пандиза Нъстасе направи несполучлив опит за самоубийство. След излежаването на присъдата, получи и втора по друго обвиняване – за взимане на подкупи и изнудване. Към днешна дата към този момент е свободен човек.
Най-интересният сътрудник, който излиза в документите на компанията мажоритарен притежател на „ City Insurance “, е Флорин Дима, за който в пресата написа, че е част от любопитна група, подкрепяна от някогашни офицери от румънското разузнаване. Бизнес връзките на Дима водят към бизнеса на „ RAFO Oneşti “ – една от най-големите петролни рафинерии в Румъния и Източна Европа, приватизирана през 2001 година, само че и към имената на някогашни шефове на отдели в румънския контрашпионаж от времето на Чаушеску.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР