Източна Азия е център на едни от най-значимите и устойчиви

...
Източна Азия е център на едни от най-значимите и устойчиви
Коментари Харесай

Как Китай застрашава икономиките в цяла Източна Азия

Източна Азия е център на едни от най-значимите и устойчиви стопански подеми, които актуалният свят е виждал. Икономиките на Япония, Южна Корея, Тайван и най-много на Китай се развиваха с невиждани темпове през другите интервали от 1950-те години до през днешния ден.

Дори и сега районът остава извънредно авторитетен мотор на международната стопанска система. Расте обаче и скептицизмът относно перспективите пред него.

В последната си прогноза за района Световната банка понижи упованията си за растежа на Китай, Източна Азия и Тихоокеанския район. Международната институция намали прогнозата си за Китай за 2024 година от 4,8% на 4,4 на 100. А растежът в целия район е обновен от 4,8 на 4,5 %.

" Очакванията, свързани с този регион на света, са по-високи, в сравнение с за останалите ", казва за Дъждовни води Адитя Мату, основен икономист на Световната банка за Източна Азия и Тихоокеанския район. " Говорим за толкоз динамичен район, че всяко закъснение там притегля огромно внимание ", добавя специалистът.

Според него доста стопански системи в Източна Азия са се справили сполучливо с възобновяване си след пандемията от Ковид.

" Повечето огромни стопански системи през днешния ден се намират много над нивото, на което са били преди пандемията ", споделя той. " Така да вземем за пример производството във Виетнам и Китай през днешния ден е с 20% по-високо, в сравнение с преди пандемията. Но не са единствено те. В други огромни страни, като Малайзия, Индонезия и Филипините, производството е с цели 10 % над предпандемичните му равнища. "

Китай се бори с смяна в курса

Въпреки това буреносните стопански облаци над Китай провокират безпокойствие. На втората по величина стопанска система в света се пада по-голямата част от брутния вътрешен артикул (БВП) в Източна Азия. Затова и проблемите на страната тежат по този начин доста върху целия район.

Световната банка изброява редица от тях: от бавния напредък след пандемията и интервала на намаляване на строгите локдаун политики, през сложната обстановка на пазара на недвижимите парцели, до високите задължения на семействата.

Експертът Адитя Мату счита, че забележителна част от казуса на Пекин е обвързван с опитите на управляващите да трансформират цялостната посока на стопанската система и компликациите, произлизащи от тази промяна.

" Мисля, че  растежът от предишното, учреден върху вложения в инфраструктура и недвижими парцели, е привършен ", признава той.

Той счита още, че актуалният 5-годишен проект на Китай до 2025 г. трудно ще извърши заложените цели. Пекин желае да подтиква стопански растеж, основаващ се на потреблението и софтуерната самостоятелност на стопанската система, която също така се пробва да премине към по-екологични технологии. Потребителското доверие и вложенията обаче са прекомерно ниски след пандемията.

Стратегията на Китай за нулев Ковид е считана за съществена причина за сегашните стопански проблеми на странатаСнимка: Ng Han Guan/AP/picture alliance

Икономистката от " Оксфорд Икономикс " Луиз Лу вижда три съществени аргументи за сегашните проблеми на Китай: последиците от строгата политика на нулев Ковид-19, опитите на страната да се оправи с рецесията в региона на недвижимите парцели и нервността към вложенията в частния бранш, породена от дългите години на силови регулаторни намеси.

Проблемите на международната търговия

Друг фактор за недоброто положение на китайската стопанска система и това на района е обвързван с общата световна комерсиална среда. Освен анемичното международно търсене, възходящият протекционизъм също оказва доста въздействие върху Китай и други държави-износителки от Азия. Особено от югоизточната ѝ част.

Първоначално комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, почнала през 2018 година, бе от изгода за страни като Виетнам, Филипините, Малайзия и Тайланд - заради пренасочването на комерсиалните потоци. Но законодателството на администрацията на Байдън промени тази картина. Въведоха се разнородни ограничавания, доста обиден остава и износът на електроника и промишлени артикули за Съединени американски щати.

" Виждаме, че след въвеждането на това законодателство износът на района е намалял ", склонен е и Мату. " Така че мислете за това като за един тип групово отнасяне ", споделя той. Главният икономист на Световната банка за Източна Азия и Тихоокеанския район обръща внимание и на това, че дългът доста е повишен, до момента в който е траела пандемията. Според него това тежи на потребителите. " Те харчат по-малко. Този дълг тежи и на държавните управления и на корпоративния бранш и те влагат по-малко. "  

Икономическо закъснение

Когато стопанските системи нарастват доста бързо и се намират надалеч от страни с високи приходи, това става поради множеството благоприятни условия за асимилиране на технологии, капитали и бърз напредък. Но с приближаването към равнището на страните с по-високи доходи може да се чака закъснение на растежа, коментира Мату. " Проблемът е, че това се случва прекомерно рано ", отбелязва той. " Дори и през днешния ден приходите в тези страни на глава от популацията не престават да съставляват единствено дребна част от тези в богатите страни ", напомня той.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР