Изтъкнати български творци и общественици получиха държавни отличия на церемония

...
Изтъкнати български творци и общественици получиха държавни отличия на церемония
Коментари Харесай

Президентът връчи държавни отличия на български културни дейци

Изтъкнати български създатели и общественици получиха държавни оценки на гала в Президентството.

Най-високото държавно отличие - медал " Стара планина " първа степен, получи професор Хикмет Мехмедов, той е измежду одобрените имена в актуалната история на българския балет, има забележителни достижения като хореограф, режисьор и балетмайстор. По негова самодейност се основават балетните класове към музикалните учебни заведения в Бургас и Русе.

" Човек се ражда, с цел да твори, да обича и да бъде обичан. Искам от името на наградените с това високо държавно отличие от все сърце да благодаря ", сподели той след приемане на оценката.

За заслугите в региона на културата и изкуството медал " Св. Св. Кирил и Методий "   получи Адриана Благоева, професор по хорово диригентство в Националната музикална академия, над 30 години управлява хора на софийските момчета.

Отличие и за двама артисти - Михаил Петров, взел участие в десетки филми за телевизионни продукции и сериали и с над две хиляди записа в Националното радио, както и Любен Чаталов, изиграл над 150  функции в театъра и киното, взел участие в десетки филми, измежду тях " Адаптация ", " Лавина " и " Опасен сексапил ". Отличията връчи президентът Румен Радев.

" В продължение на десетилетия с техния ослепителен гений и респектиращ професионализъм те обогатяваха и не престават да обогатяват хоровото и балетното, театралното и кино изкуство и непроменяемо да отстояват високия професионален стандарт ", уточни президентът.

По-късно президентът Румен Радев ще отличи младежи, които помагаха за евакуирането на възрастни хора при пожара в дома във варненското село Рояк, който лиши живота на девет души.

Сред спасителите, отзовали се първи на място и помогнали на възрастни хора да излязат от горящата постройка, са Октай Османов, Мерт Ахмедов, Фуркан Тансел и Селим Селимов. За проявената храброст и съпричастност четиримата ще получат Почетния знак на президента.

Учениците са ученици на Средно училище „ Св.Климент Охридски ” в Дългопол. Ето какво споделиха те:

" Ние бяхме на центъра. Бяхме на посетители в Октай и там видяхме, че пуши постройката. Слязохме долу на тичешком да забележим какво става и видяхме по какъв начин постройката гори, само че нямаше какво да се направи и ние влязохме вътре да ги спасяваме. Доста души извадихме ".

" Чувството да помагаш на толкоз доста хора е доста необичайно. За момента забравяш страха, когато спасяваш хората, когато им помагаш. В началото се уплаших като видях пламъците, само че след това като влязохме вътре, като че ли нищо не е станало ", разказа едно от момчетата.

При пожара на 22 ноември починаха 9 души, а останалите 49 жители на дома в Рояк бяха настанени в хотел в село Аспарухово.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР