Изстрели във въздуха от страна на армията в Мианмар са

...
Изстрели във въздуха от страна на армията в Мианмар са
Коментари Харесай

Гореща точка: Мианмар. Изстрели във въздуха и водни оръдия срещу протестиращите

Изстрели във въздуха от страна на армията в Мианмар са били създадени по време на митингите против хунтата. Срещу стачкуващите са употребявани и водни оръдия. Целта е жителите да се разпилян, а противозаконният митинг да бъде преустановен.
За това оповестяват от осведомителна организация “Ройтерс”.

Десетки хиляди излизат по улиците на огромните градове в Мианмар, с цел да изискат освобождение на арестуваните при военния прелом на 1 февруари и завършек на военното състояние. В началото демонстрациите бяха мирни, само че гражданското непокорство набира мощ и то макар опитите на армията да попречи на организацията на сходни демонстрации.

Според очевидци след използването на водни оръдия, управляващите са изстреляли и патрони във въздуха, с цел да сплашат тълпата. Кадри в обществените мрежи демонстрират по какъв начин жителите са се разбягали. До този миг се оповестява за минимум 27 арестувани. Сред тях има публицисти, настояват локални медии.

Въведени са забрани за скупчвания на повече от четирима души.

ФрогНюз напомня, че след преврата в страната бе оповестено военно състояние за една година, а властта бе поета от главнокомандващия на въоръжените сили на страната военачалник Мин Аунг Хлайнг. Като причина армията да поеме контрола над ръководството бяха посочени изборни измами и липса на реакция от страна на държавното управление.

Припомняме още, че в Мианмар има голямо осведомително затъмнение. Достъпът до обществените мрежи е спрян за потребителите, с цел да се попречи на организацията на демонстрации в интернет пространството. Първоначално спрян бе достъпа до Фейсбук, а по-късно блокирани бяха Twitter и Instagram.

След военния прелом последва и остра интернационална реакция. Голяма част от страните осъдиха протичащото се, само че до момента нямаше съответни дейности за напън. Заради събитията в Мианмар през днешния ден на изключителна сесия се събира Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР