Изстискването на всяка частица от производителността на компютъра, независимо за

...
Изстискването на всяка частица от производителността на компютъра, независимо за
Коментари Харесай

Възможно е да овърклокнете SSD диск, но е по-добре да не го правите

Изстискването на всяка парченце от продуктивността на компютъра, без значение за какви цели става, или от позиция на цената. Това е смисълът на овърклок. Той е нормален метод ускорение на работата на процесорите, графичните процесори и паметта. Но знаехте ли, че е механически допустимо да приложите някои от същите техники към SSD дисковете?

Ютубърът Габриел Фераз неотдавна сподели какво може да се чака с вярната композиция от хардуер. В този случай той употребява нискокачествен 2,5-инчов SATA диск RZX 240 GB, задвижван от контролер Silicon Motion SM2259XT2, който работи с 96-слойна NAND Xioxia TLC BiCS4.

Знаехте ли, че е допустимо да овърклокнете SSD?

След изваждане от кутията SSD дискът е с потенциал за поредно четене до 540 MB/s и поредно записване до 450 MB/s. IOPS за случайно четене и запис са надлежно 61 000 и 72 000. Очевидно е, че към този момент съществуват доста по-бързи дискове. Te употребяват други интерфейси и са на доста рационални цени, тъй че в случай че задачата ви е оптималната скорост, това сигурно не е мястото, от което да започнете. По-скоро той просто желае да показва какво е допустимо.

Фераз също по този начин означи, че контролерът в това устройство е планиран да работи на периодичност до 550 MHz, само че по дифолт работи единствено на 425 MHz. Освен това флаш паметта е с номинална периодичност до 400 MHz / 800 MT/s, само че е работила на 193,75 MHz и 387,5 MT/s.

Ентусиастът употребява адаптер от SATA към USB 3.0, с цел да улесни и запова с флашване на персонализиран фърмуер върху устройството. Използвайки програмен продукт, наименуван SMI Mass Production Tool, той съумява да контролира разнообразни настройки.

В последна сметка той съумял да накара контролера да работи на 500 MHz, а Kioxia NAND – на 400 MHz, което съставлява усъвършенстване от надлежно 17,6% и 106% спрямо наличните данни. Бенчмарк тестванията бяха неубедителни. В някои проби и сюжети дискът се показал малко по-добре, в сравнение с при изваждането му от кутията. В други SATA шината се оказала ограничителен фактор.

По-лошото е, че модифицираният диск консумирал съвсем два пъти повече сила, макар нарасналата тактова периодичност. Дори и освен това състояние той достигнал оптималната температура от единствено 45°C. Това са съвсем 10°C от неговата термична точка на дроселиране, тъй че няма място за терзания в тази ситуация.

Колкото и привлекателно да е да извлечете всеки грам продуктивност от вашия хардуер, овърклокът на SSD не си заслужава напъните

SATA дисковете към този момент са няколко пъти по-бавни от NVMe дисковете, които употребяват контролери и NAND флаш памет, които нормално са усъвършенствани за продуктивност. Нещо повече, намесата в основите на устройството за предпазване е риск за щета в данните, отменяне на гаранциите или нещо по-лошо. Дискът на Фераз е съвършен образец за това. По време на един от тестванията дискът отказал работа и отказал да се зареди.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР