Изследването на функционалността на хората с увреждания подобрява ефективността на

...
Изследването на функционалността на хората с увреждания подобрява ефективността на
Коментари Харесай

Зам.-министър Клисурска: Изследването на функционалността на хората с увреждания ще подобри оценката на потребностите им

Изследването на функционалността на хората с увреждания усъвършенства успеваемостта на оценката на техните потребности и разрешава да се направи изчерпателен разбор на техните благоприятни условия за обществено приобщаване.

Това сподели заместник-министърът на труда и обществената политика Надя Клисурска по време на полемика за продан на познания за оценката на потребностите на хората с увреждания, проведена от Европейската комисия, Световната банка и Министерството на труда и обществената политика.

Тя показа резултати от използването на програмата за оценка на уврежданията на Световната здравна организация – WHODAS от Агенцията за обществено подкрепяне и особено създадения механизъм за съотнасяне на оценката на уврежданията към оценката на потребностите. „ Проучването потвърждава, че проучването единствено на здравните индикатори на хората, без да бъде засягана тяхната функционалност, не разрешава да се направи всеобхватна оценка на техните благоприятни условия “, акцентира заместник-министър Надя Клисурска.

Програмата „ WHODAS “ е приложена в България върху 3118 души, кандидатствали за оценка на потребностите в края на 2021 година и началото на 2022 година Пилотната извадка включва единствено хора с трайни увреждания. В изследването са взели участие над 60 обществени служащи като анкетьори. „ Успяхме освен да проследим къде и какви са дефицитите в политиките ни за правене на самостоятелна оценка, само че и да надградим знанията на обществените служащи. Програмата за оценка е резистентен и функционален модел, който би подобрил нашата система “, означи заместник-министър Клисурска.

Тя изрече признателност за поддръжката на екипа на Световната банка като реализатор по плана за подготовка на промените в областта на общественото подкрепяне и политиките за правата на хората с увреждане, както и на Службата за поддръжка на структурни промени към Европейската комисия. „ Министерството на труда и обществената политика продължава работата по възстановяване на модела, при който хората с увреждания в оптимално да бъдат подкрепени, посредством даването на съответна поддръжка и ефикасен инструментариум от ограничения за обществено приобщаване “, добави тя.

По време на форума беше показан опита на Латвия, Литва, Азербайджан и Франция за оценка на потребностите на хората с увреждания. В полемиката участваха представители на Европейската комисия, Световната банка, Световната здравна организация, Организацията за икономическо развиване и съдействие и научната общественост.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР