Изследване, включващо опити с лабораторни мишки, е открило възможната причина

...
Изследване, включващо опити с лабораторни мишки, е открило възможната причина
Коментари Харесай

Учени са открили възможната причина за болестта на Алцхаймер

Изследване, включващо опити с лабораторни мишки, е разкрило вероятната причина за заболяването на Алцхаймер, написа The Guardian. Предполага се, че противораково лекарство, което сега се тества върху хора, би могло да стопира развиването на заболяването. Откритието, направено от екип от Университета Дюк в Съединени американски щати и оповестено в Journal of Neuroscience, е изненадващо, защото не подхожда на досегашното схващане за същността на болестта.

Според изследването при мишки с Алцхаймер тип имунни кафези, които всекидневно пазят мозъка, са почнали да се хранят с значима аминокиселина, наречена аргинин. При блокиране на този развой с медикамента дифлoрометилорнитин – DFMO, образуването на мозъчна плака е било спряно.

Учените са употребявали мишки, при които основни гени са били изменени, с цел да може имунната им система да прилича човешката. Преподавателят по неврология в Университета Дюк Керъл Колтън споделя: “Ако фактически потреблението на аргинин е толкоз значима за развиването на заболяването, може би можем да я блокираме и да спрем болестта ”.

Досега се смяташе, че мозъкът отделя молекули, които взаимодействат с имунната система, увреждайки мозъка. Изследването обаче е открило съществуване на мощно изразени гени, свързани с угнетяване на имунната система. Резултатите демонстрират, че мишки, които са приемали лекарството DFMO, са се справяли по-добре при проби, оценяващи паметта им.

Източници: The Guardian, 24 Часа

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР