Изследване установи, че почти цялото световно население е било повлияно

...
Изследване установи, че почти цялото световно население е било повлияно
Коментари Харесай

Почти цялото население е повлияно от високите летни температури, твърди изследване

Изследване откри, че съвсем цялото международно население е било повлияно от изключително високите температури от юни до август, породени от световното стопляне, провокирано от човешката активност, заяви Ройтерс.

Лятото на 2023 година в северното полукълбо беше най-горещото лято, записано от хората. Продължителни горещи талази в Северна Америка и Южна Европа предизвикаха пагубни горски пожари и скокове в равнищата на смъртност. Юли беше най-горещият месец, регистриран в миналото, а междинните температури през август също бяха с 1,5 по Целзий по-високи от прединдустриалните равнища.

Проучване на американската изследователска организация „ Клаймът Сентръл “ проучва температурите в 180 страни и 22 територии и откри, че 98% от международното население е било изложено на по-високи температури. Вероятността това да се случи е повишена два пъти с помощта на замърсяването с въглероден диоксид.

„ На процедура никой на Земята не е избегнал резултатите на световното стопляне през последните три месеца “, сподели вицепрезидентът на научния отдел на „ Клаймът Сентръл “ Андрю Пършинг. „ Във всяка страна, която можехме да проучваме – в това число южното полукълбо, където това е най-хладното време на годината, наблюдавахме температури, за които е мъчно, а в някои случаи съвсем невероятно, да зародят без присъединяване на световното стопляне, провокирано от човешката активност. “

„ Клаймът Сентръл “ съпостави следените температури с тези, генерирани от модели, които отстраняват въздействието на излъчванията на парникови газове, с цел да дефинира дали световното стопляне прави опцията от рискови горещини по-голяма, съобщи Българска телеграфна агенция,

Горещите талази в Северна Америка и Южна Европа биха били невъзможни без световното стопляне, сподели Фридерике Ото, климатолог в Института за световното стопляне и околната среда „ Грантъм “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР