Изследване на Агенция Медиана за социалните и политически нагласи в

...
Изследване на Агенция Медиана за социалните и политически нагласи в
Коментари Харесай

Медиана: ГЕРБ води пред „ПП-ДБ. БСП се срива! Левицата с 3.5% и шансове да влезе в Парламента

Изследване на Агенция " Медиана " за обществените и политически настройки в обществото през месец февруари 2023

Изследването е извършено в интервала – 19 - 24 февруари 2023 година с 973 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация МЕДИАНА и е осъществено със лични средства.



(Изследването не взима поради гласуването в чужбина, което може да има доста влияние)

Тези данни не са предизборни прогнози. Те демонстрират предизборните настройки все още - към 25 февруари 2023 година (своеобразна моментна „ фотография “ на обществено-политическите настроения). Тези настройки подлежат на смяна в хода на предизборната битка. Още повече, че все още 20 % от гласоподавателите, които декларират, че може да отидат до урните не са решили твърдо дали ще го създадат и за кого ще гласоподават – това съставляват към 700 хиляди колебаещи се евентуални гласоподаватели, които могат фрапантно да трансформират актуалната картина.

Изследването записва емфатичен скептицизъм подбуден от удара върху материалния стандарт на живот на огромна част от семействата (инфлационната рецесия от последните месеци). Над 60% регистрират утежняване на материалното си състояние в последната година, като болшинството показват, че в последните месеци им се постанова да пестят от задоволяването на съществени потребности – храна и отопление. Това е фонът, на който ще се проектира предизборната битка в идващия месец.

Към момента ГЕРБ води пред обединението „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ с към 2 %. Коалицията „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ към този момент не съумява да консолидира изцяло някогашните гласоподаватели на двете съществени обединения участващи в нея.

„ Възраждане “ все още е трета политическа мощ, като данните демонстрират както мощна консолидация на гласоподавателите им от предходните избори, по този начин и капацитет да уголемяват въздействието си. Движение за права и свободи са четвърти, като тук обичайно въздействие ще окаже гласуването в чужбина. След бурния конгрес Българска социалистическа партия се намира в тежко състояние. Данните демонстрират мощно разколебаване на „ алените “ гласоподаватели, които въпреки и намалели са обичайно мощно консолидирани към своята партия. Сега забележителна част от тях се двоумят за кого да гласоподават и дали въобще да отидат до урните. Засега Българска социалистическа партия са петият сигурен участник в идващото национално заседание.

Към момента още три партии имат съществени шансове да преминат 4 %-ната преграда и да влязат в Парламента – Български напредък (4.5%), новата лява групировка „ Левицата “ (3.5 %) и ИТН (3.1%).

В рейтинга на политиците не се следят обилни разбърквания. Румен Радев продължава да бъде политикът с най- висок престиж следван от Бойко Борисов. Прави усещане повишаване на рейтинга на Костадин Костадинов (вероятно обвързвано с подписката за референдум за еврото), както и спада при Корнелия Нинова и Атанас Атанасов (вероятно обвързвано с офанзивата против президента Радев и заканите за импийчмънт).

Както във връзка с влизането в еврозоната, по този начин и по въпроса за даването на оръжия за Украйна обществото като цяло е очебийно отрицателно настроено. Данните демонстрират, че двете тематики тясно се преплитат. От едната страна са поредните „ евроатлантици “ (около 20 %) – които желаят както да предоставяме оръжие за Украйна, по този начин и да въведем незабавно еврото. От другата страна са „ евроатлантико скептиците “ (около 60%) - които считат, че България, сега, би трябвало да се дистанцира от сходни придвижвания (както във връзка с оръжията, по този начин и във връзка с еврозоната).
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР