Изследователски екип в Китай публикува анализ на проби, взети преди

...
Изследователски екип в Китай публикува анализ на проби, взети преди
Коментари Харесай

Китайски учени публикуваха дългоочаквани данни за произхода на COVID-19

Изследователски екип в Китай разгласява разбор на проби, взети преди повече от три години от пазара, свързван с появяването на COVID-19, заяви Би Би Си.

Пазарът за морски храни и диви животни в Ухан е във фокуса на търсенето на произхода на ковид.

Но това е първото рецензирано изследване на биологични доказателства, събрани от там през 2020 година

Като свързва вируса с животни, продавани на пазара, то може да даде нови насоки на проучването по какъв начин е зародила болестта.

Анализът разкрива, че позитивни проби за вируса съдържат и генетичен материал от диви животни. Някои учени считат, че това е в допълнение доказателство, че заболяването в началото е предадена от инфектирано животно на човек.

Други обаче приканват за нерешителност при интерпретирането на резултатите и остава неразбираемо за какво са били нужни три години преди генетичното наличие на пробите да бъде огласено обществено.

Друга доктрина е съсредоточена върху догатката, че вирусът инцидентно е изминал от лаборатория в Ухан.

Без изрично доказателство

Китайският проучвателен екип разгласява ранна версия на своето изследване онлайн през февруари 2022 година, само че не и цялостната генетична информация, съдържаща се в пробите, събрани от пазара.

През март тази година друга интернационална група от откриватели показа личната оценка за това какво са разкрили тези основни проби от пазара, откакто видя, че генетичните секвенции са оповестени на уеб страница за шерване на научни данни.

Този нов разбор, който е доказан от други учени, преди да бъде оповестен в списание " Нейчър ", включва повече значими детайлности за наличието на тези проби, които са събрани от сергии, повърхности, кафези и съоръжение в пазара.

Докладът на китайския проучвателен екип демонстрира, че някои проби, събрани от региони, където са се продавали диви животни, са дали позитивен резултат за вируса.

Техния разбор сочи също, че животни, за които в този момент е известно, че са податливи на вируса, изключително енотовидни кучета, са се продавали живи на тези места.
Но китайските откриватели показват, че техните открития не дават дефинитивно доказателство за това по какъв начин е почнала епидемията. " Тези проби от околната среда не могат да потвърдят, че животните са били инфектирани ", се акцентира в документа. Остава опцията, се прибавя в него, вирусът да е бил импортиран на пазара от инфектиран човек, а не от животно.

Проф. Дейвид Робъртсън от университета в Глазгоу разяснява пред Би Би Си, че " най-важното е, че този доста значим набор от данни към този момент е оповестен и е наличен за други, с цел да работят върху него ".

Робъртсън е вирусолог, който взе участие в генетичното проучване на произхода на SARS-CoV-2 от появяването му през 2020 година

Но той прибавя, че наличието на пробите е " безапелационно доказателство, че животни там евентуално са били инфектирани с вируса ".

" Важни са всички доказателства ", означи Робъртсън. " Когато съчетаете това с обстоятелството, че ранните случаи на COVID-19 в Ухан са свързани с пазара, това е мощно доказателство, че това е мястото, където е станало прекосяването (на вируса) от животно на пазара. "

 Байдън разсекрети данните за произхода на COVID-19 Байдън разсекрети данните за произхода на COVID-19

Публикуването на данните идва на фона на сигнали, че теорията за приключването на вируса набира мощ измежду управляващите в Съединени американски щати.

Китай изрично отхвърля догатките, че вирусът е зародил в научно оборудване, само че ФБР сподели, че в този момент счита този сюжет за " най-вероятния ". Това твърди и Министерството на енергетиката на Съединени американски щати.

Различни министерства и организации на Съединени американски щати са разследвали въпроса и са създали разнообразни изводи, само че на 1 март шефът на ФБР упрекна Пекин, че " прави всичко допустимо да се опита да осуетява и обърква " и разкри, че бюрото е било уверено в теорията за лабораторното приключване " от много време ".

ФБР не разгласи откритията си обществено, което разочарова някои учени.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР