Изследователите твърдят, че случилото се вероятно е просто случайно метеорологично

...
Изследователите твърдят, че случилото се вероятно е просто случайно метеорологично
Коментари Харесай

Антарктида счупи климатичен рекорд с над 36°C

Изследователите настояват, че случилото се евентуално е просто инцидентно метеорологично събитие, а не знак за изменението на климата, съобщи Meteobalkans.

През миналите дни намиращите се на Антарктида станции регистрират невероятни температурни върхове там! " Конкордия " (на височина над 3200 метра) покзва -12.2 градуса по Целзий, което е към 36.5 градуса по-топло от междинното (-48.7° C), до момента в който в още по-високата станция „ Восток” температурата е -17.7°C при междинна -53° C (разлика от 32.3°C), което бие върха си за всички времена с към 15 градуса по Целзий.

Тази вест изненадва сътрудниците в Националния център за данни за сняг и лед (NSIDC) в Боулдър, Колорадо, които изследват полюсите на земята.

Изследователите настояват, че случилото се в Антарктида евентуално е просто инцидентно метеорологично събитие, а не знак за изменението на климата. Но в случай че това се случи още веднъж или неведнъж, тогава може да е нещо, което е притеснително и част от световното стопляне, разясняват те.

Антарктическият континент като цяло в петък (18 март) е бил с към 4.8°C по-топъл от базовата температура сред 1979 и 2000 година съгласно климатичния реанализатор на Университета в Мейн, основан на метеорологичните модели на Националната океанска атмосферна администрация на Съединени американски щати. Това стопляне над към този момент затоплена междинна стойност е извънредно.

Възможността тези върхове в Антарктида да бъдат повторени през втората половина на март е нулева. Континентът бързо потъва в студения сезон. По това време на годината има единствено към 30 минути дневна светлина на денонощие.

Причината за тази особеност е ниско атмосферно налягане, което завлича по-топла и богата въздушна маса от умерения пояс към континента, което води до внезапно повишение на температурите. Така в всекидневно сухия арктически климат се натрупва повече влага над ледената завивка, позволявайки на топлината да се насочи към повърхността, разясняват специалисти.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР