Изследователите публикуваха резултатите от нови космически наблюдения на сървъра за

...
Изследователите публикуваха резултатите от нови космически наблюдения на сървъра за
Коментари Харесай

Не звезда или планета: Нов уникален обект е открит в космоса СНИМКА

Изследователите разгласиха резултатите от нови галактически наблюдения на сървъра за предпечатни документи arXiv. Според изследването те са съумели да открият ново доста солидно кафяво джудже, което е доста необикновен тип галактически обекти, пише Phys.

Обекти, които не са нито планети, нито звезди, макар че имат сходни на тях характерности, се назовават ​​кафяви джуджета. Смята се, че тези обекти са набрали прекалено много маса по време на образуването си, с цел да се смятат за планети, и прекомерно дребна маса, с цел да провокират синтез в ядрата им.

Според учените множеството кафяви джуджета имат маса, която е най-малко 13 пъти и най-вече 80 пъти по-голяма от масата на Юпитер. Въпреки че астрономите към този момент са разкрили доста такива обекти, доста рядко се срещат доста солидни кафяви джуджета.

Но учените оповестиха, че са съумели и са разкрили рядко кафяво джудже с маса 80 пъти по-голяма от тази на Юпитер. Тоест този обект има горната граница на изчислените маси за кафяви джуджета. По този метод този обект се смята за подзвезда и все пак синтезът на водород, който е нужен за съществуването на същинска звезда, не се случва в ядрото му.



Снимка: Universe Today

Новото кафяво джудже е наречено ZTF J2020+5033 и обикаля към звезда алено джудже на 445 светлинни години. По създание и двата обекта съставляват тясно обвързвана дуална система.

Учените считат, че температурата на новото кафяво джудже е към 1400 градуса по Целзий и то има най-малката орбита от всяко известно кафяво джудже. Този обект прави цялостен оборот към близката звезда (тя е доста дребна: 0,17 диаметър на Слънцето и 0,13 маса; температурата на звездата е 2600 градуса по Целзий) единствено за 1,9 часа.

Астрономите считат, че и двата обекта в тази система са много остарели, макар че приблизителните оценки на възрастта варират от 5 милиарда до 13 милиарда години. Според учените и звездата, и кафявото джудже се оказват доста по-малки от сходни обекти в други сходни близки системи. Най-вероятно те са имали по-голям размер по-рано.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР