Изследователите подмладиха клетките на кожата на 53-годишна жена, правейки ги

...
Изследователите подмладиха клетките на кожата на 53-годишна жена, правейки ги
Коментари Харесай

Учени успяха да направят кожата на 53-годишна жена с 30 години по-млада

Изследователите подмладиха клетките на кожата на 53-годишна жена, правейки ги същите като тези на 23-годишна.

Учени от университета в Кеймбридж реализираха невероятни резултати: те съумяха да накарат човешките кожни кафези да наподобяват по-млади с цели 30 години. Учените считат, че могат да създадат същото и с други тъкани на човешкото тяло. По този метод може да се създаде лекуване на болести, които се срещат при възрастни хора, оповестява BBC.

Според учените към момента не приказваме за " безконечна младост ". Нови техники за подмладяване на клетките могат да оказват помощ на хората да останат здрави по-дълго с напредването на възрастта.

" Много заболявания единствено се утежняват с възрастта. Следователно има късмет да се удължи не животът, а здравето на хората. За да се усещат добре даже в преклонна възраст ", споделя Волф Рейк от университета в Кеймбридж.

Овцата Доли и началото на нов способ за подмладяване

Рейк сподели, че неговото проучване към момента е в ранен стадий, само че фактът, че е съумял да подмлади клетките на кожата на 53-годишна жена, към този момент е огромна крачка напред.

Произходът на метода, употребен от учените в новото проучване, датира от основаването на клонираната овца Доли през 90-те години на предишния век. Тогава учените желали да основат по този начин наречените човешки ембрионални стволови кафези. Те се надяваха, че по този метод могат да бъдат отгледани в избрани тъкани, като мускули, хрущяли и нервни кафези, с цел да заменят износените елементи на тялото.



През 2006 година японски учени измислиха нов способ, наименуван IPS. С него учените прибавят химикали към клетките на възрастен организъм за към 50 дни. Това докара до генетични промени, които трансфораха възрастните кафези в стволови кафези. Но тогава беше належащо тези стволови кафези да се развият в кафези и тъкани, от които човек се нуждае. Но след толкоз години това към момента не е дало мечтаните резултати.

Малко химия и напълно друг резултат

Волф Рейк и сътрудниците му са употребявали метода IPS върху клетките на кожата на 53-годишна жена. Но в този момент в лабораторията учените прибавят химикали към клетките не за 50 дни, а за 12. Тези кафези не се трансфораха в ембрионални стволови кафези, а се подмладиха и започнаха да наподобяват и да се държат като че ли принадлежат на 23-годишно момиче. Но този способ не може да бъде неотложно трансфериран от лабораторния стадий на проучване към клиничния, защото методът IPS усилва риска от развиване на рак.



Вечен живот или " млада " напреднала възраст

Сега, когато е известно, че клетките се подмладяват, сподели Рейк, може да се откри различен, по-безопасен способ за основаване на нужните човешки тъкани за възстановяване на здравето, а не на продължителността на живота.

" Най-малкото можем да стартираме с създаването на медикаменти за подмладяване на кожата при по-възрастни хора, където тази кожа е била повредена. След това ще проверим дали нашият нов способ може да се приложи и към други човешки тъкани ", споделя Рейк.

Според учените ще бъде допустимо да се опитаме да подмладим имунните кафези, тъй че с възрастта човек да може по-добре да се оправя с заболяванията. Въпросът за основаване на лекарство срещу стареене към момента не е на масата. Но може би новите проучвания ще доведат до обстоятелството, че ще бъде допустимо да се реализира регенерация на цялото тяло, а не на обособените му елементи, считат учените.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР