Изследователите на IEEFA вярват, че силното търсене на втечнен природен

...
Изследователите на IEEFA вярват, че силното търсене на втечнен природен
Коментари Харесай

Русия ще направи с американския газ в Европа това, което САЩ правят с руския

Изследователите на IEEFA имат вяра, че мощното търсене на полутечен природен газ (LNG) ще продължи няколко години, а не няколко десетилетия.

До средата на август европейският импорт на американски полутечен природен газ (LNG) към този момент е надхвърлил задачите, избрани от Белия дом, съгласно Министерството на енергетиката на Съединени американски щати и S&P Global. Говорим за обещанието на президента Байдън да достави на Европа тази година спомагателни 15 милиарда кубически метра LNG.

През пролетта, когато беше обещано това заричане, цифрите направиха мощно усещане. През 2021 година Съединените щати са изпратили по-малко от 22 милиарда м³ газ в Европа, т.е. обещанието на Белия дом беше 70 % нарастване на годишна база.

През есента, съгласно Института по енергийна стопанска система и финансов разбор (IEEFA), доставките на LNG от Съединени американски щати за Стария свят леко са намалели, само че в този момент са обновени със същата мощ и темпове.

Все още няма данни за цялата 2022 година, само че най-вероятно при резултатите за нея американският експорт на LNG за Европа ще доближи 55 милиарда м³. Това към този момент е 2,5 пъти повече от доставеното през 2021 година

Ако вземем поради Турция и Обединеното кралство, които не са членки на Европейски Съюз, само че също са огромни консуматори на газ, тогава доставките на LNG от Съединени американски щати за паневропейския пазар може да доближат 75 милиарда м³ до края на годината, което е 44 милиарда м³ повече от миналата година.

В същото време би трябвало да се има поради, че от началото на юни LNG терминалът във Фрийпорт, Тексас, не е взел участие в износа на газ от Америка, където имаше мощен пожар и който даже не е обновен отчасти работа. Това е вторият по величина LNG терминал в Америка и съставлява една пета от целия експорт на LNG в Съединени американски щати.

Освен това повече от 60% от доставките от Фрийпорт през първата половина на годината са осъществени за Европа. Без изключителната обстановка във Фрийпорт износът на полутечен природен газ от Съединени американски щати през Атлантика през 2022 година евентуално ще надвиши 80 милиарда кубични метра.

Износът на газ от Съединени американски щати за Европа през 2023 година може да надвиши цифрите за тази година заради, да вземем за пример, терминала за полутечен природен газ Calcasieu Pass в Луизиана, който фрапантно усили потенциала си (той ще премине 4 до 5 милиарда м³ през 2023 г.). Ако терминалът за полутечен природен газ Фрийпорт възобнови активността си през второто тримесечие, това може да усили износа с още 1-2 милиарда кубични метра.

Основната причина за подобен астрономически растеж на износа е стопанската система, или по-скоро финансите. Европейците, които взеха решение да се отърват от съветския газ, бяха подготвени да платят съвсем всяка сума пари за американски LNG.

Въпреки доста впечатляващото нарастване на вноса на газ от Европа и макар 20% понижение на европейското ползване, те към момента нямат тази суровина, тъй като бързите потоци на съветски газ се трансфораха в потоци до края на годината по разнообразни аргументи.

Друг забавен колорит: Съединените щати съумяха да осъществят подобен скок в износа на полутечен природен газ, без да построяват нова инфраструктура, като се изключи тази, която беше планувана в края на предходната и началото на тази година. Два нови плана бяха утвърдени през лятото, само че те ще влязат в употреба след няколко години.

Първата плаваща платформа за полутечен природен газ в Германия преди малко стартира работа, само че първият транспортьор за полутечен природен газ няма да дойде във Вилхелмсхафен до идната година.

Увеличението на вноса на газ в Европа се случи основно за сметка на азиатските разрастващи се страни, които не можеха да се конкурират с европейските купувачи на газ. Например Eni и Gunvor не са доставили минимум 11 товара газ на Пакистан през 2022 година Целият този размер отиде в Европа.

IEEFA има вяра, че в дълготраен проект Европа не би трябвало да разчита прекалено много на американския LNG. Експлозивното нарастване на износа на газ от Съединени американски щати за Европа може да не продължи дълго, съгласно IEEFA.

Високото търсене в Европейски Съюз на газ от Америка евентуално ще продължи няколко години. През същия интервал от време най-вероятно ще останат високи и цените на газа в Европа.

„ Невъзможно е да се приказва с убеденост за дълготрайното търсене на LNG в Европа и в световен мащаб “, заключава изследването на IEEFA.

— " Високите цени на газа и реализирането на прехода към възобновими енергийни източници към този момент са оказали напън върху него (търсенето). Компаниите, които залагат, че високото търсене на полутечен газ ще продължи няколко десетилетия, могат да изгубят всички пари, които са спечелили по време на сегашния взрив, при положение на срив в търсенето ".

Но давайки своята прогноза, откривателите премълчават всички аргументи, които ще накарат събитията да се развиват по подобен сюжет. Европа, водена от Германия и Австрия, в това число страните от Източна Европа, построява система за импорт на газ от Русия повече от половин век.

Можем да кажем, че в доста връзки тя дължи индустриалния напредък и разцвет през последните десетилетия. Нека прибавим тук единствено съветския нефт и картината ще бъде цялостна.

Невъзможно е да се повярва, че нещо, което е било възобновено в продължение на десетилетия, което е донесло такива изгоди и в това време продължава да съществува на инфраструктурно равнище (без да броим взривените газопроводи Северен поток 1 и 2, които могат и би трябвало бъдат възстановени) може да се срине необратимо съвсем за една нощ.

Рано или късно Европа още веднъж ще се обърне към съветските газопроводи. И тогава газовите потоци от Руската федерация ще бъдат непобедима конкуренция на газа от чужбина.

Русия, без да прибягва до политически напън и бойкот, ще направи с американския газ в Европейския съюз същото, което американците съумяха да създадат с съветския газ сега - ще го изтласка или мощно ще го натисне.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР