Изследователи успяха да отгледат 250 ембриона на мишки, извън утробата

...
Изследователи успяха да отгледат 250 ембриона на мишки, извън утробата
Коментари Харесай

Учени успяха да отгледат ембриони на мишки в изкуствена утроба

Изследователи съумяха да отгледат 250 ембриона на мишки, отвън утробата на майката, оповестяват научните издания.

Да се следи по какъв начин една дребна топка от идентични кафези се трансформира в ембрион като първо се прикрепя към чакаща маточна стена и по-късно се развива в нервна система, сърце, корем и крака - това е Светият Граал в региона на ембрионалното развиване от близо 100 години насам. Проф. Джейкъб Хана от Научния институт „ Вайцман “ в Израел и неговият екип съумяват да извършат този героизъм, оповестява „ Ню Йорк Таймс”

До този миг се смяташе, че плодът не може да оцелее без жива вътрешност, само че това към този момент не е по този начин. Изследователите съумяват да отгледат 250 ембриона на мишки, като ги извличат от утробата на майките на петия ден на бремеността и благодарение на изкуствена матка следят образуването всички органи до 11 ден.

Според откривателите от Научния институт „ Вайцман” човешките ембриони също са податливи на този опит.

" Това може да е от голяма важност за други бозайници, в това число хората, макар че признаваме, че има етични проблеми, свързани с развъждането на човешки ембриони отвън тялото на майката ", разяснява проф. Якоб Хана пред списание „ Разузнавателна служба на Турция Технолъджи ревю”.

Как протича процесът?

Екипът от учени отглеждал ембрионите в продължение на шест дни, което е една трета от естествения интервал на бременност на мишката. За жал след 11 ден те умират, тъй като стават прекомерно огромни, с цел да оцелеят само с наличните им хранителни субстанции.

" Основният проблем е обвързван с неналичието на естествено кръвоснабдяване, което единствено плацентата може да обезпечи ", прибавят от научния институт.

Невероятно или не, целият развой се случва благодарение на изкуствената матка - машина, която се състои от развъдник и вентилационна система. Всеки от ембрионите в нея плава във флакон, цялостен със специфична течност с хранителни субстанции. В същото време прикрепеният вентилатор осигурявал на мишките О2 и поддържа налягането на околната среда.

Следваща стъпка

Според израелските учени сходно изобретение някой ден може да разреши на откривателите по същия метод да отгледат човешки ембрион. Но към този момент не може да се удостовери дали това е в действителност допустимо.

Дългосрочните проучвания на живи човешки ембриони, разрастващи се в лабораторията, понастоящем са неразрешени според така наречен, което не разрешава на учените да отглеждат човешки ембриони в изкуствена среда повече от две седмици.

Но в случай че в миналото тази заповед в Израел отпадне Джейкъб Хана и екипът му биха могли да отглеждат човешки ембриони в своя развъдник.

За момента израелските откриватели се концентрират върху опцията да пропуснат стъпката за унищожаване на ембриони от бременни мишки, като се опитат да основат изкуствени ембриони, направени от стволови кафези.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР