Изследователи са разработили спрей с повърхностноактивно вещество, което не само

...
Изследователи са разработили спрей с повърхностноактивно вещество, което не само
Коментари Харесай

Разработиха прост, безопасен и ефективен репелент за комари, към който не могат да привикнат

Изследователи са създали спрей с повърхностноактивно вещество, което освен противодейства на ухапванията от комари, само че и ги убива.

Най-важното е, че спреят не съдържа инсектициди или други субстанции, които са нездравословни за хората, животните и растенията.

Напръскването на вода върху комара по принцип няма стремежи резултат заради хидрофобните свойства на тялото му. Когато учените добавили повърхностноактивни субстанции към спрея, насекомите почнали да падат на земята и не можели да летят повече. 

След това откривателите открили, че покриването на тялото на комарите с разтвор с доста ниско незадълбочено напрежение блокира дишането им, което ги отстрани.

За разлика от множеството инсектициди повърхностноактивните субстанции не влияят върху тялото на комара от вътрешната страна.

Това значи, че насекомите няма да могат да развият устойчивост към тях. 

Според създателите на проучването новият способ ще разреши ефикасен и безвреден надзор на кръвосмучещите инсекти.

Защо е толкоз значимо?

Комарите са рискови, защото са носители на голям брой болести като малария, Денги, Западен Нил и Зика. Те придвижват тези заболявания посредством захапване на инфектиран човек или животно, и по-късно ухапват друго неинфектирано създание. Съществуват и избрани типове комари, които могат да провокират съществени алергични реакции при хората. 

Другата линия, по която учените се пробват да обезвредят комарите е, посредством стартирането на модифицирани езкемпляри, които да завладяват популациите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР