Изследователи са открили най-ранните доказателства за иновативното оръжие в древни

...
Изследователи са открили най-ранните доказателства за иновативното оръжие в древни
Коментари Харесай

Учени изненадаха с откритие за зората на човечеството

Изследователи са разкрили най-ранните доказателства за новаторското оръжие в антични времена: лък и стрела в Европа. Откритието хвърля светлина върху праисторическа борба, в която човечеството печели триумфална победа, оповестява БГНЕС.

Степента на родството ни с неандерталците е несигурна. По-рано считани за обособен тип, в този момент учените от ден на ден са склонни да ги причислят към подвида Homo sapiens. Това се поддържа от генетичните доказателства, че неандерталците могат да се кръстосват със актуалните хора от анатомичен вид - кроманьонците. Гените на неандерталците се срещат при съвсем всички нации по света, като се изключи африканските.
-->
Неандерталците са доминирали в Европа в продължение на епохи. Преди към 45 000 години там се появява интелигентният човек. Около 10 000 до 15 000 години по-късно неандерталците изцяло изчезват, като отчасти се разтварят в наследниците на актуалното население.

Този триумф на човешката еволюция се приписва на биологични фактори, като да вземем за пример генетиката или развиването на мозъка. Според друга версия става въпрос за софтуерното предимство на кроманьонците. Нашите предшественици са разполагали с по-усъвършенствани оръжия - лъкове и стрели, които са им разрешавали да поразяват плячката и враговете от безвредно разстояние. Няма доказателства, че неандерталците са познавали каквито и да било метателни уреди.

Не е ясно по кое време хората са се научили да употребяват лък. Лъкът, тетивата и върхът на стрелата са били направени от органични материали, които не се резервират елементарно. По предписание археолозите са получили единствено каменни върхове на стрели, да вземем за пример направени от силиций. Контекстът на находките и особените повреди по предметите могат да оказват помощ за идентифицирането на дребни върхове на стрели като част от антично оръжие. Най-старите върхове на стрели са открити в пещерата Сибуду в Южна Африка. Те са на възраст 64 000 години.

В Европа първите следи от потребление на лък датират от появяването на рационалния човек - преди 42-45 хиляди години. В нова публикация учените настояват, че новаторските метателни оръжия са се появили в тази част на света 10 хиляди години по-рано.

Хомо сапиенс не се открива в Европа незабавно. Едно от най-ранните регистрирани залежи е в пещерата Мандрин в долината на Рона в Югоизточна Франция. Пласт Е, от който са извлечени кроманьонски зъб и принадлежности, присъщи за актуалните хора, се намира както над, по този начин и под " неандерталските " пластове. Възрастта на кроманьонските находки се прави оценка на 51,7-56,8 хиляди години.

Френските археолози Лор Мец, Людовик Слимак и техните сътрудници са изследвали повече от осемстотин каменни артефакта от слой Е. Има 196 накрайника - следи от стремително изхабяване, присъщи на върховете на метателните оръжия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР